Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

ADVOKAT KASIM DIZDAREVIĆ KANDIDAT ZA SUDIJU USTAVNOG SUDA CRNE GORE

Ustavni odbor Skupštine Crne Gore objavio je javni poziv za izbor dvoje sudija Ustavnog suda.
Mediji su ranije objavili da sudije Ustavnog suda Mevluda Muratović i Hamdija Šarkinović iduće godine ispunjavaju uslove za starosnu penziju.
Zakonom je predviđeno da Ustavni sud o ispunjenju uslova za starosnu penziju, odnosno isteku mandata sudije obavještava predlagača koji je tog sudiju predložio, šest mjeseci prije ispunjenja tih uslova.
Za sudije Ustavnog suda konkurisali su zamjenica Ombudsmana Zdenka Perović, sudije Višeg suda u Podgorici Ranko Vukić, Mirjana Popović i Tatjana Ljujić, advokati Nikola Medojević (Podgorica), Kasim Dizdarević (Bijelo Polje) i Sulejman Guči (Ulcinj).
Za ovu funkciju su se prijavili ustavnosudski savjetnik Ivan Radojičić i rukovodilac Odjeljenja za ustavne žalbe Jadranka Novaković.
Dokumenta su podnijeli načelnica podgoričkog Fonda za profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom Enesa Rastoder, generalna direktorica Direktorata za pravosuđe u Ministarstvu pravde Marijana Laković Drašković i rukovoditeljka Odjeljanja za pravne poslove u Tivtu, Jadranka Joksimović.
Ustavni sud ima sedam sudija koje se biraju na 12 godina.
Za sudiju Ustavnog suda bira se osoba iz reda istaknutih pravnika koja ima najmanje 40 godina i 15 godina radnog staža u pravnoj struci.
Istaknutim pravnikom smatraju se profesori pravnih nauka, sudije, državni tužioci, advokati, notari, pravnici koji rade u državnim i organima državne uprave i lokalne samouprave, odnosno lokalne uprave, kao i pravnici koji rade u privrednim društvima i pravnim licima, koji uživaju profesionalni i lični ugled.