Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

DAMJAN RANITOVIĆ USPJEŠNO OPERISAN

Mladić porijeklom iz Bijelog Polja Damjan Ranitović, koji živi u Baru, a kome je prošle godine dijagnostikovan maligni tumor kostiju – Juingov sarkomom, uspješno je operisan u klinici Ricoli u Bolonji.

Operacija desnog dijela karlične kosti je izvršena juče i trajala oko četri sata, a kako je kazala njegova majka Vjera za portal Bar, Damjan se osjeća dobro.

Roditeljima su ljekari iz prestižne klinike za ortopediju saopštili da je Damjanu zamjenjena ilijačna kost.

“Stručni tim ljekara hirurga- ortopeda Davide Maria Donati i Massimilijano De Paolis koji su operisali Damjana su zadovoljni. Damjan se dobro osjeća”, kazala je srećna majka Vjera.

Prije nego što je tim ljekara izvršio operaciju na klinici za ortopediju, Damjan je primao hemioterapiju na klinici Sant‘Orsola u Bolonji.

“U Italiju smo došli 18. septembra prošle godine i preko organizacije AGEOP Ricerca. Damjan je primljen 21. septembra na kliniku Sant’Orsola-Malpighi u Bolonji na onkološko odjeljenje gdje ga je vodio doktor Prete Arcangelo-jedan od najpoznatijih svetskih onkologa”, kaže Damjanova majka.

Ovaj mladić se trenutno oporavlja na Institutu Rizzoli, nakon čega će se ponovo vratiti u bolnicu Sant’Orsola.

“Veliku zahvalnost dugujemo posebno svim građanima koji su učestvovali u humanitarnoj akciji prijupljanja pomoći za Damjanovo liječenje, humanjtarnoj organizaciji AGEOP Ricerca, bolnicama Sant’Orsola i Ortopedskom institute Rizzoli,naravno doktorima onkolozima i hiruzima – ortopedima koje smo naprjed naveli”, naveli su Damjanovi roditelji Vjera i Dragan.

U avgustu prošle godine, Damjanu je dijagnostikovan malignim tumor kostiju – Juingov sarkomom.

Liječenje je započeo u Institutu za onkologiju u Beogradu, gdje je primio prvu hemioterapiju, ali i dobio preporuku da nastavi liječenje na klinici u Bolonji koja ima najbolje rezultate za liječenje malignog tumora kostiju.

Damjan je kao đak generacije završio Osnovnu školu “Kekec” u Sutomoru, a bio je i jedan od najboljih učenika Srednje stručne škole u Baru na odsjeku farmacija.

Omiljen u društvu, mladić za primjer i odličan učenik je i iz bolničkog kreveta u Italiji pratio online nastavu.

Podsjetimo, kad je Damjanu dijagnostikovan Juingov sarkomom, Damjanovi drugovi i drugarice su uz podršku njihovih profesora počeli prikupljanje sredstava za liječenje.

Ubrzo su se akciji pridružili i brojni sugrađani, a osnovana je Facebook grupa.

Nakon informacije da e Damjanu preporučeno liječenje, Baranka koja već dvije decenije živi u Bolonji Valentina Dada Velimirović sve vrijeme je podrška mladiću i njegovim roditeljima- Vjeri i Draganu.

Valentina Velimirović, filolog i bivši službenik Ministarstva inostranih poslova Crne Gore, danas je angažovana kao prevodilac i aktivista humanitarne organizacije koja pomaže oboljelim od najtežih bolesti sa EX YU prostora koji se liječe na čuvenim klinikama u Bolonji.