Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

EU FONDOVI ŠANSA ZA RAZVOJ SPORTA

EU FONDOVI ŠANSA ZA RAZVOJ SPORTA

Ugledni stručnjaci i sportski radnici naše države, ali i regiona učestvovaće na Bjelopoljskom sportskom forumu koji je danas počeo u sportskoj dvorani Nikoljac.

Četvrti Bjelopoljski sportski forum je počeo radionicom za sportske klubove čije programe rada sufinansira Opština Bijelo Polje preko JU Centar za sport i rekreaciju, na kojoj su predstavljeni načini finansijskog planiranja i izvještavanja.

Prvog dana je održana panel diskusija “Finansiranje sporta iz međunarodnih fondova”. Svoja višegodišnja iskustva sa projektima koje finansira Evropska unija, podijelio je doc. dr Hadži Strahinja Stojković. On je ukazao na značajna sredstva koja opredjeljuje Evropska unija kroz pretpristupne fondove.

On je takođe uputio sportske organizacije da udruže snage i da sa svojim projektima apliciraju na programe Evropske unije ili drugih međunarodnih organizacija koje finansiraju sport.

“Ono što bih želio da pohvalim jeste rad lokalne kancelarije za ekonomski razvoj. Kao i javne ustanove za bavljenje sportom u Bijelom Polju. Ono što je jako pozitivno je da su svi klubovi koji su učestvovali na ovoj konferenciji pokazali veliko interesovanje za EU projekte” – kazao je Stojković.

Predstavnici opštinskih kancelarija za EU projekte i lokalni ekonomski razvoj Jasmin Šabanović i Dalibor Đogović su kazali da do sada nisu imali prilike da rade na projektima u sportu. Ali su iskazali spremnost da pomognu bjelopoljskim klubovima da uz dobre projektne ideje dođu do fondova koji će donijeti novu vrijednost sportu u našem gradu.

Govoreći o svojim iskustvima kroz realizaciju Erasmus + programa EU, Aleksandar Vicentijević je istakao da je njegova organizacija kroz male grantove izgrađivala svoje kapacitet. Ujedno postižući samoudrživost i ostvarivala zacrtane ciljeve.

Sjutra će drugog dana Foruma biti održane diskusije na temu “Vidovi finansiranja sportskih organizacija, prilike, mogućnosti, izazovi i rizici” i “Razvojni put djece u sportu”.