Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

BIVŠI RADNICI ŠIK “ŠPIRO DACIĆ” TRAŽE ISPLATU 17 PLATA KOJE IM SE DUGUJU 20 GODINA

BIVŠI RADNICI ŠIK “ŠPIRO DACIĆ” TRAŽE ISPLATU 17 PLATA KOJE IM SE DUGUJU 20 GODINA

Odgovor od premijera čekaćemo do petka, a onda ćemo najvjerovatnije, kako to rade i drugi, blokirati magistralu i pravdu tražiti preko Suda u Strazburu, u ime radnika ističe Vlajko Vuković.

Zahtjev za isplatu 17 zarada i preispitivanje privatizacije nekada uspješnog preduzeća za preradu drveta ŠIK “Špiro Dacić” sa potpisima 134 bivša radnika upućen je na najviše državne adrese u Crnoj Gori, pa i premijeru Dritanu Abazoviću. Predsjednik Udruženja bivših radnika Vlajko Vuković kaže da još nema odgovora na njihov apel za pomoć, te da će sačekati do petka. A onda će preduzeti radikalnije mjere u borbi za svoja prava.

– Naš zahtjev bio je da nam isplate 17 zarada koje nijesu isplaćene u toku stečaja i da Vlada, tužilaštvo i sudovi preispitaju privatizaciju ovog nekada uspješnog preduzeća. Čekaćemo do petka a onda, ukoliko se ništa ne desi, dogovorićemo se koje radikalnije mjere borbe da preduzmemo. Najvjerovatnije ćemo blokirati magistralni put kao što to rade i drugi. Ističe Vuković i pojašnjava da su u dopisu upućenom premijeru, ministarstvima ekonomije, rada i socijalnog staranja opisali sve svoje probleme i načine na koje im se može pomoći.

– Tražimo od premijera, koji se bori protiv korupcije i kriminala, za vladavinu prava, da riješe naše probleme. Molimo premijera i nadležne institucije u državi da sagledaju naše probleme i pokušaju da ih riješe. Ako to ne urade, prava ćemo tražiti pred Sudom u Strazburu i organizovati radikalne proteste – poručuje Vuković u ime bivših radnika preduzeća ŠIK “Špiro Dacić”. Koje je 2003. Godine otišlo u programirani stečaj.

Zemljište prodato po 0,50 eura po metru kvadranom, a sada je 77 eura

Vlajko Vuković dodaje da na bivšoj imovini ŠIK-a “Špiro Dacić” u naselju Zaimovića livade radi trenutno desetak kompanija sa preko 500 radnika.

– Vlada puni svoj budžet preko doprinosa i poreza, a, na drugoj strani, mi bivši radnici smo izigrani i u autu. Imovina preduzeća od šest hektara površine. Koja je praktično u centru grada, na nekih 500 metara, prodata je po cijeni od 0. 50 eura po metru kvadratnom. Prije pola godine. Kada se pojavio LIDL da kupi dio ovog zemljišta, cijena je skočila na 77 eura po kvadratu. Pojašnjava Vuković.

– Mi radnici smo tom prilikom prevareni i izigrani. Tadašnje Ministarstvo ekonomije naplatilo je svaki euro svojih potraživanja, iako ima 28 odsto učešća u kapitalu firme, a mi radnici sa 33. 51 odsto učešća imali smo samo plate u tada garantovanom iznosu. Obratili smo se tada Osnovnom tužilaštvu u Bijelom Polju, pa Vrhovnom državnom tužilaštvu i dobijali smo obrazloženje da nema osnova za pokretanje postupka – navodi Vuković i dodaje da je uslijedilo više licitacija i firma je prodata za 721. 000 eura.

– Naše tužbe za isplatu potraživanja su odbijene. Sada tražimo da nam isplate preostali dio plata po potvrdi stečajnog sudije i upravnika i uračunatu inflaciju od 2003. Godine do danas. Inače, nijesu nam uplaćivani doprinosi ili su uplaćivani po niskoj stopi od 30 eura i zato kada smo otišli u penziju, dobili smo najniža primanja. Naglašava Vuković.

Izvor: Dan

Novinar: Milovan Novović