Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

MLADI PROGRAMERI IZ BIJELOG POLJA OSTVARILI NOVI USPJEH

MLADI PROGRAMERI IZ BIJELOG POLJA OSTVARILI NOVI USPJEH

U nizu društveno odgovornih projekata po kojima je prepoznata, kompanija M:tel je i ove godine organizovala konkurs u izradi mobilnih aplikacija za Android ili iOS mtel app konkurs, za srednjoškolce.

Na konkursu je učestvovalo 13 gimnazija i stručnih škola, među kojima je i tim iz bjelopoljske Srednje Elektro-ekonomske škole.

Tim iz našeg grada, koji su činili učenici Alden Hasanović, Milorad Nedović i Anes Čoković su prema ocjeni stručne komisije osmislili drugu najbolju aplikaciju na konkursu, koja je nosila ime “Trebovanje”.

Najbolja je bila aplikacija – Talas, Gimnazija Slobodan Škerović iz Podgorice. A treće mjesto je osvojila aplikacija Dolly Pets, WeConnect i Eco Cycle iz Srednje Elektrotehničke škole Vaso Aligrudić iz Podgorice.

-Iz godine u godinu smo dio istog tima kao porodica.Ovo takmičenje je već postalo tradicija i crnogorski srednjoškolci su 6.put imali priliku da pokažu kreativnosti i znanje i da osvoje pametne telefone. Aplikacije se iz godine u godinu poboljšavaju i sve više su konkurentne za buduće projekte na crnogorskom tržištu.

Pored smart telefona Samsung Galaxy A53, koji je obezbjeđen za članove tima i njihove mentore, pobjeda u ovoj fazi takmičenja omogućila im je i plasman u regionalno finale konkursa pod nazivom ,,Regionalni app izazov”, na kojem će naši učenici biti u prilici da se takmiče sa vršnjacima iz regiona. Regionalno takmičenje će se održati sredinom marta, putem teams platforme. Autori najboljih aplikacija će na ovom prestižnom takmičenju imati mogućnost da osvoje prvu nagradu i specijalnu nagradu za inovativnost. Kazala je Nadežda Sredanović iz M:tel kompanije.

Direktor sektora za prodaju, marketing i brigu o korisnicima M:tel-a Milivoje Cerović kazao je da je odziv za takmičenje bio na zavidnom nivou.

-To govori da ne moramo da brinemo da će djeca koja dolaze. Odnosno mladi programeri, doprinijeti da digitalizacija koja je neminovna protekne u najboljem mogućem slučaju u crnogorskom društvu. Kompaniji je zadovoljstvo da ih podržavamo, to ćemo raditi i ubuduće. Istakao je Cerović.

Članovi pobjedničkog tima aplikacija Eco Cycle i WeConnect su Nikola Perišić, Aleksa Čović i Haris Šabotić, aplikacije Talas su Ilija Ivanov, Alan Adžagić i Luka Ristanović, Dolly Pets Niko Mihaljević, Anel Đešević i Aleksa Dedejić. A aplikacije Trebovanje, iz našeg grada su već pomenuti Alden Hasanović, Milorad Nedović i Anes Čoković.

Učenik Alden Hasanović kazao je da aplikacija Trebovanje omogućava korisniku da kreira listu artikala iz registrovanih trgovina i tako sačuva svoj novac i vrijeme.

-Zadovoljan sam uspjehom . Poručio je Hasanović.

Đak Alan Adžagić istakao je da će aplikacija Talas pomoći ljudima da se bolje upoznaju sa drugim ljudima koji imaju slične interese.

-Krenuli smo sa brejmstormingom, osmišljavali ideje koje bi mogle biti korisne. Nas troje je radilo na aplikaciji. Kazao je Adžagić.

Nikola Perišić istakao je da je njegov tim uoči da je u Crnoj Gori jako nizak procenat osoba koji reciklira svoj otpad.

-Napravili smo mobilnu aplikaciju koja se bazira na principu – recikliraj otpad, osvoji poene i preuzmi nagrade. Aplikacija nudi mogućnost registracije, ulogovanja, sakupljaju poene koje mogu zamjeniti za razne benefite poput 3D figurica, poklon vaučera za popust u radnjama. Na ovaj način želimo da motivišemo sve građane da recikliraju otpad. A plikacija je multijezična, što znači da može biti primjenljiva i u ostalim zemljama regiona. Istakao je Perišić.

Haris Šabotić kazao je da je proces izrade aplikacije WeConnectodlično prošao.

-Zadovoljan sam uspjehom koji smo postigli . Istakao je Šabotić.

Aleksa Čović dodao je da aplikacija WeConnect nudi informacije na jednom mjestu o osobi.

-Kako se svijet kreće ka toj tehnologiji, smatramo da je najbolji način da se s nekim povežete upravo taj jedan ,,klik”. Kazao je Čović.