Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

PRIMJENOM SISTEMA ENERGETSKE EFIKASNOSTI DO SMANJENJA ZAGAĐENJA VAZDUHA

PRIMJENOM SISTEMA ENERGETSKE EFIKASNOSTI DO SMANJENJA ZAGAĐENJA VAZDUHA

Država i opština moraju pomoći privatnom sektoru da prevaziđu i unaprijede sisteme za proizvodnju gdje će primjena sistema energetske efikasnosti i ekoloških standarda biti polazna i krajnja odrednica, ocijenio je izvršni direktor nevladine organizacije “Bjelopoljski demokratski centar” Zdravko Janjušević.

Bjelopoljski demokratski centar održao je okrugli sto na temu primjena sistema energetske efikasnosti u Bijelom Polju.

Janjušević je kazao je Pobjedu da je razgovarano o načinima i metodama smanjenja emisije štetnih zračenja i smanjenje zagađenja vazduha.

– Svedoci smo da je Bijelo Polje jako zagađena sredina i to zavisi od više faktora. Nesumnjivo da je geografski položaj nešto što doprinosi i te kako taloženje zagađujućih materija, ali ljudski faktor je taj koji doprinosi i otežava poboljšanje uslova. Naime, naznovrstni sistemi grijanja, razna ložišta, materijali, peletare, individualna ložišta sve su to elementi koji doprinose ovakvom stanju. Naš grad kada je u pitanju zagađenost vazduha po nekim istraživanjima čak je na vrhu lestvice najzagađenijih gradova u svijetu – saopštio je Janjušević.

Podsjetio je da nije samo u pitanju Bijelo Polje već i drugi gradovi, poput Pljevalja i Berane.

– Slovimo za ekološku državu, a u pitanju je fiizički faktor, odnosno stanje. Nalazimo se u Ekološkoj državi. Stoga, moramo intenzivno tragati za rješenjima koja će zaustaviti trend naglog povećanja zagađivanja vazduha i životne sredine. U tom pravcu, a imajući u vidu da se u centru grada nalazi par kotlara koji su veliki zagađivači mi iz NVO “Bjelopoljski demokratski centar” ćemo predložiti lokalnoj samoupravi da pristupi novom sistemu grijanja putem savremenog sistema voda – zrak koji je u potpunosti ekološki. Zahtjevi građana idu u pravcu da se izmjeste kotlare za sud koja snabdijeva i Opštinu, ali i kotlara zgrade nekadašnjeg privrednog suda. Primjenom savremenih sistema bi u značajnoj mjeri ekološki rasteretili centar grada i onda korak po korak sve ostale ,,crne tačke” koje moraju biti adekvatno tretirane – kazao je Janjušević.

On napominje da se ne može odmah riješiti navedeni problem, istakavši da je zagađenje vazduha izraženije danas nego u vremenu kada je radila industrijska zona i metalska industrija.

Izvor: Pobjeda