Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

SKI CENTAR NA BJELASICI I ĐALOVIĆA PEĆINA NADA ZA BOLJI ŽIVOT

SKI CENTAR NA BJELASICI I ĐALOVIĆA PEĆINA NADA ZA BOLJI ŽIVOT U BIJELOM POLJU

SKI CENTAR NA BJELASICI I ĐALOVIĆA PEĆINA NADA ZA BOLJI ŽIVOT U BIJELOM POLJU

SKI CENTAR NA BJELASICI I ĐALOVIĆA PEĆINA NADA ZA BOLJI ŽIVOT

Opština Bijelo Polje prethodne tri decenije dijeli sudbinu okruženja, koje je nakon ratnog vihora i kraha ekonomije. Ostalo bez glavnog generatora privrednog razvoja – industrijske proizvodnje, po kojoj smo bili prepoznati.

U lijepim sjećanjima naših sugrađana ostali su: “Vunko”, “Bjelasica“, “Lenka”, “Imako” i brojna tada društvena preduzeća, koja iako giganti nijesu opstali na tržištu. A njihovo propadanje najavilo je teška vremena iz kojih pokušavamo da se “trgnemo” i usmjerimo ka nekom novom modelu stvaranja boljih uslova života.

Bjelopoljska lokalna uprava i prethodna Vlada (voljeli je ili ne) taj put su trasirali u pravcu valorizacije turističkih potencijala naše Opštine. Prije svega oslanjajući se na dva kapitalna infrastrukturna projekta – Đalovića pećina i Ski centar “Cmiljače” na Bjelasici. Koji su do tada uvijek bili u nekim dalekim planovima, koji smo mislili da nikada neće doći na red.

Ipak, danas imamo dva gradilišta (koja ljubitelje prirode i rekreativce koji se probijaju tom trasom. Kako kažu zbog ozbiljnosti rada podsjećaju da nijesmo u Crnoj Gori), koja svi se nadamo najavljuju neko novo vrijeme.

Mnogi od nas se pitaju i već imaju računicu, pa kažu to je neodrživo i od toga nemamo baš nikakvu korist, niti nam se isplati. Aludirajući da će ova mjesta biti dostupna visokoplatežnim posjetiocima. Ne računajući na multiplikativne efekte koje sa sobom stavljanje u funkciju ovih projekata nosi. Što će pospješiti razvoj velikog broja povezanih djelatnosti. Na pripremi čega radi jedan broj pronicljivih Bjelopoljaca, uglavnom sa područja koji gravitira ovim lokalitetima.

Naravno, potrebna su ogromna finansijska sredstva i ista su poslednjih nekoliko godina izdvajana u značajnoj mjeri. Što najbolje pokazuje stepen izvedenih radova koji je praktično u završnoj fazi (skoro svi ostali radovi ugovoreni). Ali i pored toga u ovoj godini predlogom kapitalnog budžeta njihov nastavak je doveden u pitanje, što mora se priznati predstavlja nezabilježen apsurd.

Ovakav potez Vlade, koja očigledno nije imala senzibiliteta za ove projekte i usmjerila svoj pravac djelovanja prema drugim krajevima zemlje (neki kažu iz političkih razloga). Naišao je na revolt skoro svih građana Bijelog Polja, (ponajviše su glasni bili podržavaoci nove izvršne vlasti). A javno su ustali predstavnici od nivoa Mjesnih zajednica do lokalnog parlamenta. Koji je (neočekivano mimo volje nekolicine odbornika) uputio apel Skupštini Crne Gore da amandmski ispravi nepravdu.

Nadajmo se da će tako i biti i da će se krunisati dosadašnji rad na valorizaciji turističkih potencijala Bijelog Polja. A mi otrgnuti iz političkog konteksta priče, dobiti priliku da se predstavimo kao sredina, koja će biti prepoznata na mapi Evrope. Kao poželjna i atraktivna destinacija, što bi siguran sam Bjelasica i Đalovića pećina. Kao dragulji prirode svojom ponudom opravdali.
Piše: Svetislav Perišić