Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

DRAGULJ CRNE GORE KOJI KRASI BIJELO POLJE

DRAGULJ CRNE GORE KOJI KRASI BIJELO POLJE

DRAGULJ CRNE GORE KOJI KRASI BIJELO POLJE

DRAGULJ CRNE GORE KOJI KRASI BIJELO POLJE

Bjelasica je jedan od najvećih planinsko – turističkih potencijala južne Evrope. Umivaju je rijeke Tara i Lim. Pripada opštinama Kolašin, Mojkovac, Bijelo Polje, Berane i Andrijevica. Bjelasica je područje koje je veoma važno za razvoj turističkih potencijala Opština kojim pripada, odnosno sjeverni dio Crne Gore. Bjelasica je takva planina da se mogu spojiti staze sa četiri strane i to Bijelog Polja, Berana, Mojkovca i Kolašina. Prije dvadesetak godina kada su dolazili Austrijanci zaduženi za ski centre ustanovili su da na strani prema Bijelom Polju postoje izvanredne strmine koje su pogodne za staze predviđene i za Svjetski ski kup. Trenutno je u procesu izgradnja ski staza na bjelopoljskoj strani Bjelasice, što će mnogo značiti I razvoju Bijelog Polja I čitavog sjevera.


Planina Bjelasica je dragulj Crne Gore, planina vulkanskog porijekla koja ima izobilje vegetacije I koju karakteriše više specifičnosti i važne komparativne prednosti: veoma laka prohodnost i pristupačnost do najviših planinskih vrhova, veliko bogatstvo šumskog fonda i bogatstvo tekućih voda. Ljeti možete sresti mnogobrojne berače borovnice na padinama planine. Veliki broj katuna, planinarski dom, crkva, markirane planinarske staze su samo dio ljepota bjelopoljske strane Bjelasice. Na Bjelasici se nalazi čak šest ledničkih jezera: Biogradsko, Pešića jezero, Veliko Šiško jezero, Malo Šiško jezero, Veliko Ursulovačko jezero I Malo Ursulovačko jezero. Zbog svog centralnog položaja, horizont planinskih vrhova oko Bjelasice je izuzetno bogat.


Od svih opština postoje markirane planinarske staze koje vode do najvećeg vrha Crne glave.
Kako zaljubljenici prirode kažu Bjelasica je jedna od najdostupnijih planina u Crnoj Gori sa katunskim naseljima, pitoma, puna vode i da je savršena destinacija za porodični, društveni planinski izlet, zbog čega je ne treba zaobilaziti ni ljeti, ni zimi.