Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

PAVIĆEVIĆ: PRIPADNICI RE POPULACIJE U OŠ “RISTO RATKOVIĆ” SU UČENICI ZA PRIMJER

PAVIĆEVIĆ: PRIPADNICI RE POPULACIJE U OŠ “RISTO RATKOVIĆ” SU UČENICI ZA PRIMJER

Osnovnu školu “Risto Ratković” pohađa dvoje djece koji su pripadnici RE populacije, prema riječima Sreta Pavićevića ova dva učenika su učenici za primjer.


“Što se tiče osnovne škole „Risto Ratković“, nastavu kod nas pohađaju dvoje djece pripadnika RE populacije. U pitanju su brat i sestra iz jedne romske porodice, i imamo zaista odličnu saradnju sa roditeljima te djece. To dvoje djece su zaista učenici za svaku moguću pohvalu, učenici za primjer, redovno pohađaju nastavu, uredno pohađaju nastavu, obavljaju sve školske zadatke, tako da zaista smatram da su jedan dobar primjer svim ostalim učenicima”, kazao je Pavićević.


Ipak do prekida školovanja dolazi zbog čestog mijenjanja prebivališta ove populacije.


“Mislim da kao društvo radimo generalno sve da motivišemo pripadnike RE populacije, da se integrišu u društvu. Jer oni su, u svakom slučaju dio ovog društva. Sada, njihov način života, migracije diktiraju određene stvar. Dakle, vrlo često mijenjeju mjesto prebivališta, samim tim desi se da dođe u prekidu školovanja, redovnosti školovanja itd. Ali smatram da i škole kao vaspitno-obrazovne ustanove i društvo u cjelini čini sve što je u našoj moći da dođe do integracije, dodatne integracije RE populacije u našem društvu. Naravno, tu ne treba zanemariti ni ulogu NVO sektora, svjedoci smo da postoji veliki broj NVO koje se bave pitanjima poboljšanja kvaliteta života i integracije RE populacije. Tako da smatram da je situacija bolja nego ikada, još dodatno bi se trebalo poboljšati to, da ukoliko postoji ta jezička barijera, na samom početku školovanja. Možda obezbijediti asistenta da u nastavi, koji govori romski jezik. Samo taj neki određen period, ukoliko postoji ta jezička barijera. Što se ostalog tiče, sami znate da ministarstvo obezbjeđuje besplatne udžbenike, za sve učenike u osnovnoj školi. Tako das je i to još jedan dodatan motiv. Dakle ne postoji taj problem oko kupovine džbenika, izdvajanje određenih novčanih sredstava za kupovinu udžbenika itd. Mada moram da napomenem da se to i ranije dešavalo na zadovoljavajući način, taj problem oko nabavke udžbenika. Ali evo, sad Ministarstvo obezbjeđuje besplatne udžbenike za sve osnovne tako da možda samo taj dio da se poboljša. Dakle, ukoliko postoji jezička barijera, ukoliko postoji potreba, obezbijediti asistenta u nastavi sa znanjem romskog jezika, za prvi period. Dok se dobro ne ovlada službenim jezikom, da se prati nastava na službenom našem jeziku i to je to”, navodi Sreto Pavićević.


Projekat „Zajedno za RE“ realizuje NVO Multimedijal Montenegro (MMNE) uz podršku Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.