Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

DROBNJAK: RADIM ONO ŠTO VOLIM I NIŠTA MI TRENUTNO NE PREDSTAVLJA VELIKI IZAZOV

DROBNJAK: RADIM ONO ŠTO VOLIM I NIŠTA MI TRENUTNO NE PREDSTAVLJA VELIKI IZAZOV

Bjelopoljka Sara Drobnjak, prva osoba iz Crne Gore koja je dobila sertifikat kineske kuhinje
Sara Drobnjak je nedavno postala prva osoba iz Crne Gore koja je dobila sertifikat kineske kuhinje, ali to je samo jedno u nizu priznanja za mladu Bjelopoljku.


Sara je studentkinja treće godine Visoke hotelijerske škole u Beogradu, a trenutno se nalazi u Parizu, gdje je dobila poziv da u kuva u eksluzivnom restoranu, kao i da stiče iskustvo, znanje i vještine iz oblasti kulinarstva.


Sve je počelo prije desetak godina.


“Moja ljubav prema kuvarstvu je počela krajem osnovne škole. Prvo sam se zainteresovala za poslastičarstvo, a potom za gastronomiju uopšte. Moja majka je poslastičar, a u radu sa njom sam shvatila da time želim da se bavim”, kaže Sara na početku razgovora za VBP portal.


Nakon završene srednje škole otišla je u Beograd.


“Tražila sam najbolju opciju za obrazovanje nakon srednje škole i svi profesori su mi preporučili Visoku hotelijersku školu u Beogradu. Školom sam veoma zadovoljna i zahvalna sam im na preporuci”, istakla je sugrađanka.


U toku studija pružila joj se prilika da bude dio studentske razmjene u Kini. O utiscima iz te zemlje, Sara Drobnjak kaže:


“Bilo je puno iznenađenja. Njihova gastronomija je mnogo drugačija od naše, stvari koje se kod nas podrazumijevaju tamo su nešto sasvim suprotno. Moji vidici su se proširili tom posjetom, a znanje značajno povećalo”.


U Kini je Sara dobila i sertifikat kineske kuhinje prvog stepena, na šta je veoma ponosna.


“Kada sam saznala da sam prva osoba u Crnoj Gori sa sertifikatom znanja kineske kuhinje bila sam ponosna. U cijelom svijetu postoji veoma malo ljudi koji imaju taj sertifikat. Moje kolege i ja smo se dugo spremali za polaganje. Kriterijumi su bili teški, a pravila jasna. Nije bilo jednostavno, ali se sav trud isplatio”, pojašnjava Drobnjak.


Ona smatra da je danas malo ugostiteljskih objekata koji imaju znanje i kvalitet.


“Danas svako može da otvori ugostiteljski objekat ali, nažalost, malo je onih u kojima vladaju znanje i kvalitet. Moje ambicije su usmjerene ka tome da moj restoran ima kvalitet, dobru uslugu i da svi gosti budu zadovoljni”.


Sara je u dosadašnjoj praksi imala puno iskustava, a ovom prilikom je izdvojila jedno.


“Na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Parizu Srbija je imala svoju ‘Srpsku kuću’, gdje je svim posjetiocima prikazala srpsku kulturu. Pored istorije, prikazana je i srpska gastronomija kroz privremeni restoran. Svi gosti su bili pozitivno iznenađeni, a meni je duša bila puna. Jedno od ljepših iskustava u mom životu”, kaže ona.


Na kraju intervjua Sara Drobnjak je poručila:


“Radim ono što volim i ništa mi trenutno ne predstavlja veliki izazov. Svjesna sam toga da će sve što mi danas bude teško jednog dana da se isplati, kao i da ću biti ponosna na svoj rad i trud. Naravno, uvijek će mi biti čast da promovišem svoju kulturu i gastronomiju”.


*Sponzor teksta Mesopromet Franca