Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

PAVLE VUKOVIĆ – SEOSKI TURIZAM KAO ŽIVOTNA MISIJA

PAVLE VUKOVIĆ – SEOSKI TURIZAM KAO ŽIVOTNA MISIJA

Pavle Vuković, mladi preduzetnik iz Štitarice kod Mojkovca, prije pet godina odlučio je napustiti državnu službu i posvetiti se razvoju seoskog turizma. Iako je imao sigurnu ponudu za nastavak karijere u javnom sektoru, Vuković je osjetio da njegovo srce pripada nečemu drugačijem – očuvanju porodičnog imanja i promociji autentičnog, ruralnog života Crne Gore.


Očuvanje porodičnog nasljeđa i tradicije


Glavni motiv Pavla Vukovića za ulazak u seoski turizam bila je želja da sačuva imanje koje su njegovi preci mukotrpno gradili i održavali kroz generacije. Kako kaže, crnogorska sela su u procesu depopulacije, a kroz njegov rad, Pavle pokušava usporiti ovaj proces. „Održavanje imanja i očuvanje ruralnog stila života je način da se borimo protiv napuštanja sela“, ističe on.


Jedna od Vukovićevih strasti je očuvanje etno stila i prezentacija tradicionalnog načina života. Na imanju je sakupio mnoge raritetne predmete – stari alat, pribor i druge artefakte koji su nekada bili sastavni dio seoskog života. Ova zbirka nije samo estetski privlačna, već i edukativna, jer posjetiocima pruža uvid u to kako se živjelo na selu u prošlim vremenima.


Sjever Crne Gore kao turistička destinacija


Crna Gora, a posebno njen sjever, postaju sve popularnija turistička destinacija, ne samo zbog prirodnih ljepota, već i zbog aktivnosti koje se tamo nude. Pavle Vuković prepoznao je ovaj potencijal i odlučio ga iskoristiti kroz razvoj seoskog turizma. Kako sjeverna regija postaje sve posjećenija, u stopu prateći crnogorsko primorje, njegov etno kompleks privlači sve više turista.


„Sve veći broj turista prepoznaje ljepote sjevera Crne Gore i mogućnosti koje nudi, od prirodnih krajolika do kulturnih i avanturističkih sadržaja“, kaže Vuković.


Ekološki i održivi turizam


Etno selo Vukovića, smješteno u prelijepom prirodnom okruženju, ističe se i po svojoj ekološkoj održivosti. Objekti su izgrađeni od prirodnih materijala – drveta i kamena, čime se savršeno uklapaju u krajolik. Imanjem protiče bistar potok, čija voda se koristi za piće i svakodnevne aktivnosti.


„Sve što ovdje vidite izgrađeno je sopstvenim rukama mog oca“, ponosno kaže Pavle. Većina hrane koju nudi svojim gostima potiče iz vlastite proizvodnje – voće, povrće, mlijeko, sir i kajmak dolaze sa imanja ili od komšija iz sela, čime osigurava autentičnost i kvalitet svojih proizvoda.


Cjelogodišnja turistička sezona


Vukovićevo etno selo je dostupno turistima tokom cijele godine. Najviše posjetilaca dolazi između maja i oktobra, ali i u januaru, zahvaljujući zimskoj turističkoj sezoni, jer se etno selo nalazi u blizini skijališta. Pored smještaja i hrane, gosti imaju na raspolaganju zonu za roštilj, sportske aktivnosti, kao i poligon za djecu, što čini ovaj kompleks idealnim za porodice i ljubitelje prirode.


Izazovi i uspjesi


Pavle priznaje da iako njegovo domaćinstvo bilježi uspjeh, još uvijek se suočava sa izazovima kada je riječ o prodaji proizvoda i marketingu. Većina njegovih gostiju su stranci, koji koriste platforme poput Bookinga i Airbnba za rezervacije, što znači da seoski turizam mora prilagoditi globalnim trendovima i online prisutnosti.


Njegova poruka mladima je jednostavna: „Svako ko ima dobru ideju za biznis, ne bi trebao da se ustručava, već da krene što prije u realizaciju.“ Uspjeh ne dolazi bez izazova, prepreka i odricanja, ali Pavle vjeruje da kada se posao radi s ljubavlju i strpljenjem, nagrada će sigurno doći.


Na kraju, Pavle Vuković pokazuje da seoski turizam nije samo ekonomska prilika, već i način očuvanja tradicije, kulture i prirode Crne Gore.


Izvor: Biznis CG