Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

PONOVO REKONSTRUIŠU ZGRADU MUZEJA U BIJELOM POLJU: NOVIM RADOVIMA ISPRAVLJAJU RANIJE GREŠKE

PONOVO REKONSTRUIŠU ZGRADU MUZEJA U BIJELOM POLJU: NOVIM RADOVIMA ISPRAVLJAJU RANIJE GREŠKE

Na zgradi Muzeja u Bijelom Polju počeli su radovi koje izvodi podgorička firma “Montal DSD”. U pitanju je popravka većine urađenih zanatskih radova koje je odbila da primi Uprava za zaštitu kulturnih dobara, a za koje su izvođači, projektanti i nadzor krajem prošle godine složno ustvrdili da su izvedeni po projektu i svim konzervatorskim i građevinskim standardima.


Zanatlije rade fasadu, a u planu je i obnova i završetak preostalog dijela pločnika i trotoara. U unutrašnjosti su demontirane sporne vitrine koje su prvobitno planirane za izlaganje eksponata, a počelo je i uklanjanje parketa na spratu, budući da je projektom bila predviđena ugradnja hrastovog parketa. U Muzeju se, kako kaže direktor Željko Raičević, očekuje popravka, zamjena ili ugradnja gotovo svih pozicija koje su stručnjaci Uprave za zaštitu kulturnih dobara, kao i arhitekta Katarina Nikolić Krasan ocijenili kao nestručno urađene, mimo projekta i konzervatorskih standarda.


– Pored nove fasade, izvođače očekujemo i uklanjanje drvene opšivke strehe i ponovno opšivanje u skladu sa projektom, nabavka i ugradnja solbanka ispod svih prozora prizemlja i sprata, demontaža i ponovna montaža rešetki na prozorima, zamjena ili popravka dihtunga na svih prozorima, nabavka i ugradnja drvenih hrastovih potprozorskih klupica u kancelarijama.Takođe i čišćenje i brušenje površinskog sloja postojećeg poda u prizemlju, ugradnja nove podne obloge, uklanjanje drvene obloge plafona na prizemlju i ugradnja nove, ponovno bojenje zidova i plafona brojnih kancelarija, promjena obloge stepeništa, zidanje novog dimnjaka, izrada i popravka betonskog trotoara, zamjena vodokotlića i ve-ce školjke…. i brojni drugi jednostavniji i složeniji radovi – ističe Raičević.


VDT predmet vratilo na ponovno postupanje


U Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju u toku je razmatranje krivične prijave koju je protiv arhitekata, projektanata i nadzora Marije Novaković, Gorana Radovića i Ilije Laloševića podnijela Uprava za inspekcijske poslove. Državni tužilac je prvo odbacio krivičnu prijavu, ali je Više državno tužilaštvo predmet vratilo na ponovno postupanje, pa su, pored aktera obuhvaćenih krivičnom prijavom, u međuvremenu saslušana i stručna lica Uprave za zaštitu kulturnih dobara, direktor Muzeja u Bijelom Polju Željko Raičević i inspektorka za kulturna dobra Dragana Bošković Drobnjak.


Svi ovi radovi, koji su krajem prošle godine već bili prijavljeni kao završeni i uspjeli, dobili su negativnu ocjenu više stručnih lica Uprave za zaštitu kulturnih dobara, ali i nezavisnog stručnjaka Katarine Nikolić Krasan, koju je angažovao UNDP.


– Radovi su nestručno i nekvalitetno izvedeni, s odsustvom zanatskih vještina i tehnika, te nijesu u saglasnosti sa projektnom dokumentacijom, niti sa pravilima muzejske i konzervatorske djelatnosti. Izvedeni radovi u konačnom nijesu rezultirali formiranjem kvalitetnog spoljašnjeg i unutrašnjeg prostornog ambijenta namijenjenog muzejskoj djelatnosti, te na osnovu svega izrečenog nije moguće prihvatiti izvedene radove – navodi se u rješenju Uprave, koje je doneseno 21. novembra prošle godine.
Kako navodi Raičević, plan je da se radovi u ovoj prvoj fazi popravke završe do kraja godine.


– Nakon toga će ići druga faza na enterijeru, zašta će biti objavljen tender. Imamo čvrsto obećanje da uselimo do kraja godine i da će nam biti postavljeno grijanje, telefonske i internet veze i video-nadzor – ističe Raičević.


Izvor: Dan
Novinar: Milovan Novović