Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

OPŠTINA BIJELO POLJE UGRADIĆE KLIMA UREĐAJE I PREČIŠĆIVAČE

OPŠTINA BIJELO POLJE UGRADIĆE KLIMA UREĐAJE I PREČIŠĆIVAČE

Opština Bijelo Polje u toku ove godine ugradiće ekološki prihvatljive ciklone stemima za grijanje i nabaviti klima uređaje javnim institucijama.


Na sastanku resornih sekretarijata i predsjednika Opštine Petra Smolovića odlučeno je da se u toku ove godine ugrade ekološki prihvatljivi prečišćivači u zgradi Višeg tužilaštva u Bijelom Polju u kojoj se nalaze neke opštinske službe, nabavi deset klima-uređaja za zgradu Fonda PIO i zdravstva i obezbijede prečišćivači vazduha za određeni broj javnih institucija. Opština je za ove namjene izdvojila 60.000 eura koja je budžetski pozicionirana u Sekretarijatu za ruralni i održivi razvoj. Prečišćivači vazduha u prostorijama će biti instalirani u JUP “Dušo Basekić” u svim vaspitnim jedinicama, Osnovnim školama “Marko Miljanov”, “Dušan Korać” i “Risto Ratković”, u JZU Dom zdravlja, JZU Opšta bolnica, JU Dom starih, JU Dnevni centar “Tisa”, prostorijama Gradske gasalhane, Gradske kapele u Nikoljcu, sportskoj sali Nikoljac i u prostorijama Opštine Bijelo Polje.


Opština Bijelo Polje u svojim aktivnostima sa resornim ministarstvom i u saradnji sa Eko fondom će podstaći unapređenje energetske efikasnosti, prije svega u urbanoj zoni, posebno kroz sredstva obezbijeđena iz paketa podrške Evropske komisije za prevazilaženje energetske krize.


– Pljevlja i Bijelo Polje su dva grada sa najzagađenijim vazduhom u Crnoj Gori. Osnovni razlog je upotreba uglja za potrebe grijanja. Visok indeks zagađenosti vazduha zimskih mjeseci “dugujemo” kolektivnim i individualnim zagađivačima, najviše onima koji koriste čvrsto i fosilno gorivo, ali i izduvnim gasovima automobila kojih u gradu preko 9.000 od čega dvije trećine na dizel pogon – kaže Armin Sijarić, sekretar Sekretarijata za održivi razvoj.


Neophodne veće subvencije


Predsjednik Opštine je u prethodnom periodu formirao Komisiju za ocjenu stanja kvaliteta vazduha u Bijelom Polju i davanje predloga mjera za unapređenje tog stanja. Komisija je izradila stručni izvještaj sa presjekom i ocjenom stanja kvaliteta vazduha.


– Dugoročne mjere su preduzete koje bi trebalo preduzeti kako bi se smanjile posljedice i poboljšao kvalitet vazduha. Na osnovu ovoga predložen je i set kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih mjera a dato je i mišljenje da je potrebno donijeti Studiju zagađenja vazduha ili Lokalni akcioni plan.


– Po konkursu od marta je preko 500 građana ostvarilo pravo na subvenciju od 200 eura, dok je njih oko 700 pripremilo zahtjeve, ali su sredstva bila potrošena. Ovi podaci ukazuju na to da je interesovanje bilo veliko i da je iznos sredstava za subvencije morao biti mnogo veći, na šta su predstavnici lokalne uprave već i usmeno i pisanim pute upozoravali Fond i Ministarstvo energetike i rudarstva – kažu u Opštini.
Prema podacima ovog Sekretarijata, od preko 66 institucija većih pravnih lica samo je njih tri zadržalo sistem za grijanje na ugalj.


– Od 89 stambenih jedinica kolektivnog stanovanja njih tri koriste zajednički sistem grijanja – kombinacija drvo-ugalj. Ukupno 43 stambene jedinice 367 stanara i vlasnika poslovnih prostora koje koriste drvo kao ogrev.Takođe, prema zadnjim podacima u Bijelom Polju ima oko 11.000 individualnih ložišta od kojih je preko 2.500 na biomasu, pa i ovo predstavlja veliki problem zagađenja vazduha.


Opština Bijelo Polje u saradnji sa Ekološkom inspekcijom i svojim nadležnostima apeluje na sve potencijalne izvore zagađenja vazduha da koriste subvencije i prelazne prihvatljivije načine grijanja i ukoliko posjeduju izvor zagađenja vazduha o svom trošku po principu “zagađivač plaća” ugrade odgovarajuće filtere ili uređaje za mjerenje kvaliteta vazduha.


Izvor: Dan
Novinar: Milovan Novović