Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

MINI-HIDROCENTRALA VRELO PORODICI MRDAK DONIJELA BROJNE NEVOLJE: IMANJE DEVASTIRANO, NA SPRŽENOJ ZEMLJI NI TRAVA NE RASTE

MINI-HIDROCENTRALA VRELO PORODICI MRDAK DONIJELA BROJNE NEVOLJE: IMANJE DEVASTIRANO, NA SPRŽENOJ ZEMLJI NI TRAVA NE RASTE

Minihidrocentrala Vrelo, vlasništvo firme,,Hidrohrom‘‘ iz Češke Republike, izgrađena prije dvanaest godina u zaseoku Luka, koji pripada Srednjem selu, iznad puta koji od Tomaševa vodi prema Lijesci, Sokolcu, Pisanoj Jeli i Baricama, umjesto da doprinese boljitku ovog kraja, porodici Mrdak donijela je samo probleme, tvrdi šezdesetpetogodišnji Radosav Mrdak.


Odmah nakon što je krenulo sa radom ovo postrojenje planirano je da se vodotok dopuni iz obližnje rijeke Lještanice i započne jača proizvodnja električne energije. Međutim, mještani Lijeske su se pobunili.
poručujući da će bi­ti od­luč­ni i is­traj­ni u od­bra­ni ri­je­ke Lje­šta­ni­ce. Oni su tada sa pro­te­sta u bli­zi­ni iz­vo­ra ove rječ­ne lje­po­ti­ce po­ru­či­li da ne­će do­zvo­li­ti da im uzmu vo­du i osta­ve ih prak­tič­no bez osnov­nih uslo­va za ži­vo­t.


Mrdak navodi da danas stvari ne stoje onako kako bi trebalo te da obećanja data njegovoj porodici, koja je prodala dio imanja za izgradnju mini- hidrocentrale, nijesu ispunjena, iako je prošlo više od jedne decenije. Ističe da radi na održavanju elektro-instalacija na centrali, ali da je njegova porodica ostala uskraćena za dosta toga što im je obećano i dogovoreno kad je rađen ovaj objekat.


– Prije svega, obećali su da će zaposliti moga brata, ali od toga nije bilo ništa. Stalno su prolongirali taj dogovor zbog čega smo razočarani, jer smo uradili sve. S obzirom na to da je centrala građena za dobrobit sela smatrali samo da pomažemo da zaživi na pravi način – priča Radosav pojašnjavajući da se mini-hidrocentrala nalazi na mjestu gdje se spušta korito rijeke Vrelo, koja izvire uzvodno na oko 700 metara, u mjestu Vukanovići i uliva se u Lještanicu kod mosta u Tomaševu. Navodi da kroz imanje Mrdaka Vrelo teče najvećim dijelom, i da su nakon izgradnje mini-hidrocentrale naišli za njih nepremostivi problemi.


– Prvo smo vlasnicima centrale prodali oko pet ari zemljišta kako bi sve napravili i pustili da odrade uzvodno na rijeci Vrelo, i na taj način su nam sve devastirali i napravili haos. Uzvodno, s obzirom na to da je imanje oko Vrela sa obje strane naše, teško da više možemo doći. Sve je devastirano, a najteže od svega je to što više iz toga kraja, kako smo ranije radili, drvo za ogrev dovući ne možemo. Uništili su nam na tom mjestu i vodu za piće. Takođe, ne možemo voditi stoku da se napoji, a most koji smo napravili je upropašten. Sve u svemu, taj dio uzvodno više nijesmo u mogućnosti da koristimo – ističe Radosav dodajući da ni dio niže od mini-hidrocentrale nije ostao nedevastiran.


Ili dogovor sa vlasnikom, ili će radikalizovati proteste
Mrdak navodi da će sačekati da vlasnici mini-hidrocentrale uvide kakav su im problem stvorili i pokušaće da se s njim naprave dogovor.


– U suprotnom ćemo radikalizovati protest, tražimo samo da se poštuju prava koja nam pripadaju i da zaštitimo ono što je naše – poručuju Mrdaci.


Mišljenje vlasnika mini-hidrocentrale “Vrelo” i problemima sa kojima se suočava porodica Mrdak nijesmo mogli dobiti, s obzirim na da se nalaze u Češkoj Republici i da kod objekta, izuzev Radosava, nikoga nijesmo zatekli.


– Prije svega nema više one naše “vade”, odnosno korita sa vodom, koje nam je služilo za napajanje stoke i druge potrebe. Nekada je tu bio potočni krak iz rijeke Vrelo, pa čak i vodenica koju je držao moj djed Mihailo. Sad više nema ni korita ni vode. Sve zaraslo i suvo. Više ni trava neće da raste na ovoj livadi pored te nekadašnje “vade”, koju su upropastili odmah uz centralu. Ostala je samo spržena zemlja i niko ne pomišlja da nam da nadoknadu za pričinjenu štetu – kaže Radosav, dodajući da put koji koriste idući prema centrali vlasnici neće da održavaju.


Izvor: Dan
Novinar: Milovan Novović