Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

DRVOPRERAĐIVAČI NAJAVILI RADIKALIZACIJU PROTESTA: BLOKIRAĆE I AUTO-PUT I SA PORODICAMA DOĆI ISPRED VLADE

DRVOPRERAĐIVAČI NAJAVILI RADIKALIZACIJU PROTESTA: BLOKIRAĆE I AUTO-PUT I SA PORODICAMA DOĆI ISPRED VLADE

Ni po cijenu života nećemo odustati od svojih zahtjeva, a ukoliko oni ne budu ispunjeni, ubrzo ćemo, uz blokadu auto-puta, sa svojim porodicama i mehanizacijom doći ispred zgrade Vlade Crne Gore i tamo ostati sve dok se ne poništi tender na kom, na krajnje bezobziran način, nijesmo mogli da dobijemo sirovinu za rad, poručili predstavnici tridesetak privatnih preduzeća iz više gradova sa sjevera koja se bave drvopreradom.


Oni su juče blokirali magistralni put Berane–Rožaje, u mjestu Kalače.


– Okupili smo se da još jednom izrazimo veliki revolt zbog načina na koji je sproveden Javni poziv za davnje šuma na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju, koji je 11. Jula raspisla Uprava za gazdovanje šumama i lovištima. Još jednom zahtijevamo da se taj tender hitno stavi van snage i da se raspiše novi, koji bi dao mogućnost da i mi dođemo do neophodne sirovine za rad. Ukoliko se to ne desi, ubrzo ćemo, uz blokadu auto-puta, sa svojim porodicama i mehanizacijom doći ispred zgrade Vlade i tamo ostati sve dok se ne poništi tender – poručili su nezadovoljni drvoprerađivači.


Oni su ujedno zatražili od premijera Milojka Spajića da se direktno uključi u rješavanje ovog problema.


– Ponovo smo se okupili u velikom broju da izrazimo nezadovoljstvo zbog načina na koji je sproveden javni poziv, na kome su samo privilegovani dobili sirovinu za rad. Naši dosadašnji protesti nijesu urodili plodom i zato tražimo od premijera Spajića da se direktno uključi u rješavanje ovog problema. Ako uskoro ne dobijemo povoljan odgovor, preostaje nam samo da blokiramo i auto-put i zgradu Vlade, jer ovdje se radi o egzistenciji i nas drvoprerađivača i petsto radnika koje zapošljavamo – saopštio je Manojlo Čantrić.


Blokadom magistralnog puta Ribarevine–Mojkovac, u mjestu Slijepač Most, juče je održan protest malih drvoprerađivača iz Bijelog Polja, koji traže poništavanje tendera Uprave za gazdovanje šumama i lovištima za redovnu sječu. Protest je održan i u Rožajama i Pljevljima.


Pedesetak zaposlenih u dvije drvoprerađivačke firme iz Vraneša zaustavili su juče na sat vremena saobraćaj na magistralnom putu u Slijepač Mostu, zbog čega su se sa obje strane stvorile kilometarske kolone.


Miloje Varagić je u ime drvoprerađivača iz Bijelog Polja kazao da je čitav proces oko tendera bio predmet dogovora favorizovanih drvoprerađivača i državnih zvaničnika, “počev od Ministarstva poljoprivrede i ministra Vladimira Jokovića i pojedinaca iz Uprave za gazdovanje šumama”.


– Uspjeli su da kreiraju i uređuju tendere za jednogodišnju raspodjelu sječivog etata i sve dokazuje da su imali namjeru da očuvaju monopol nad drvnom industrijom u Crnoj Gori. Favorizovani drvoprerađivači su umislili da su previše moćni i da se tenderi i zakoni pišu onako kako njima odgovara i kako oni žele. Ovakav stav je arogantan i štetan za društvo i zdravo tržišno takmičenje i održivost sektora – istakao je Varagić.


Prema njegovim riječima, zbog dogovora velikih drvoprerađivača i državnih zvaničnika, svi drugi su ostali kratkih rukava.


– Obespravljeni smo i marginalizovani, bez realne šanse da dobijemo pristup resursima na pošten i transparentan način. Manja preduzeća koja nemaju političku podršku suočavaju se sa velikim poteškoćama u borbi za opstanak na tržištu. Time se dodatno produbljuje nepovjerenje u institucije i pojačava nepravda. Ozbiljan razgovor o novom tenderu može započeti tek nakon poništavanja prethodnog i raspisivanja novog. Ne pristajemo na čišćenje terena za ove navodno velike drvoprerađivače, niti na sakupljanje otpada koji su oni prevazišli i prezreli. Jedino kroz temeljnu reformu i poništavanje tendera možemo osigurati pravedan i održiv šumarski sektor. Treba sprovesti temeljnu istragu i sankcionisati sve učesnike u nezakonitim radnjama – rekao je Varagić.


Novi tender ili radikalizacija protesta


Drvoprerađivači okupljeni na protestu u Bijelom Polju traže da se sporni tender pod hitno poništi i povuče, a ako ne bude reakcije, onda je država, kako smatraju, definitivno krenula putem sa kojeg nema povratka.


– Neka ponište tender i raspišu novi, na cjelokupni sječivi etat za ovu godinu, pa onda neka cijena bude jedini mjerljivi kriterijum. Tek tada ćemo vjerovati u iskrene namjere. Do tada im ne vjerujemo ništa. Jednak tender za sve, to je najpoštenije, ako ne misle da i drvopreradu urnišu kao i sve ostalo čega su se dohvatili – poručili su okupljeni na protestu.


Kako su najavili, “o parama sa Kosova” i drugim dokazima govoriće na budućim protestima “ako se ne prizovu pameti i manu se ćorava posla”.


– Posledice će neminovno uslijediti, a zna se ko će ih snositi. Novi protest ćemo organizovati ispred Vlade, a o datumu i terminu naknadno ćemo obavijestiti javnost – saopštio je Varagić u ime nezadovoljnih drvoprerađivača.


Izvor: Dan
Novinar: Milovan Novović