Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

ČOKOVIĆ: LJUBAV PREMA SLIKARSTVU POČELA JE JOŠ OD VRTIĆA

ČOKOVIĆ: LJUBAV PREMA SLIKARSTVU POČELA JE JOŠ OD VRTIĆA

Merjem Čoković, trinaestogodišnja sugrađanka, ostvaruje zapažene rezultate u muzici i slikarstvu, ali postiže i da bude odlučna učenica, prema njenim riječima, školu ne želi da zapostavi. Iako mašta da će u životu biti profesorica engleskog jezika, vjeruje da će njena ljubav prema muzici i slikarstvu otvoriti i svijetao put u umjetnosti.


“Ljubav prema slikarstvu je počela još od vrtića, moji radovi su uvek bili posebni i isticali se. Dobijala sam pohvale od vaspitačica, a prvo sam naučila da crtam, pa tek onda da pišem”, kazala je Merjem za VBP portal.


Njen talenat brzo je privukao pažnju, pa je učiteljica Enisa Pilica odabrala Merjemine radove i poslala ih na međunarodno takmičenje mladih slikara u Sloveniji. Iako, kako kaže, nije imala velika očekivanja, posebno saznanjem da je na tom takmičenju bilo preko 1.300 učesnika, ipak, njen rad je prepoznat i nagrađen.


“Ta priznanja dugujem učiteljici. Bila sam presrećna kada smo dobili rezultate, a zatim i priznanje i medalju“, dodaje mlada sugrađanka.


Merjem nije samo talentovana slikarka, već je talentovana i za muziku, a prva osoba koja je prepoznala njen muzički talentat jeste nastavnik muzičke kulture, Almir Martinović. Svoju muzičku karijeru Merjem je započela prije tri godine, a nedavni nastup u vili Gorica dodatno joj je dao vjetar u leđa i podstakao je da ne odustaje od muzike.


“Već tri godine sam član školskog hora, a sada i solista. Nastup u vili Gorica gdje sam se predstavila pjesmom Amire Medunjanin “Pjevaćemo šta nam srce zna” je nešto što me je dodatno podstaklo i dalo mi vjetar u leđa da nastavim da se bavim muzikom i profesionalno. Nastupajuci u takvoj vili pred publikom iz javnog svijeta , čije sam simpatije pobrala i koji su mi čestitali na mojoj izvedbi je nešto što nema cijenu i taj osjećaj ne umijem ni objasniti“, ističe talentovana bjelopoljka.


Merjem se nedavno našla i u ulozi solistkinje na – proslavi stogodišnjice njene škole, gdje je izvela pjesmu “Goro moja” grupe Perper.


“Bila sam ponosna što sam baš ja izabrana za taj nastup. Imala sam tremu, ali pozitivnu, a svakako mi je bilo lakše kada sam pjevala pred punom salom nego na generalnoj probi”, dodaje Čoković za VBP portal.
Pored umjetnosti i muzike, Merjem uspijeva da održi ravnotežu sa školskim obavezama i sportom. Ona je i članica ženske odbojkaške ekipe, pa su takmičenja i treninzi često zahtijevali dodatno vrijeme i posvećenost.


“Trudim se da ne zapostavljam školske aktivnosti i učenje. Sve se može postići kada imate volju za učenjem,” kaže Merjem.


Kada je riječ o uzorima, Merjem se ugleda na Vincenta van Gogha u slikarstvu, ona dodaje da u slikarstvu koristi skoro istu tehniku koju je van Gogh koristio još 70-ih godina. Dok je njen muzički uzor ujak njene majke, a naš sugrađanin i dugogodišnji muzičar Suad Kurgaš.


Merjemini planovi za budućnost su ambiciozni, ali i realistični.


“Želim da nastavim da budem dobar đak i da jednog dana postanem nastavnica engleskog jezika, koji tečno govorim. Naravno, nemam namjeru da prestanem da se bavim muzikom i slikarstvom”, kazala je naša sugrađanka Merjem.


Na kraju, Merjem ističe koliko joj podrška znači:


“Mnogo mi znači svaka podrška, posebno podrška mojih roditelja. Najveću zahvalnost dugujem mojoj majci koja me svemu tome i naučila“, dodaje Merjem i poručuje vršnjacima: “Vjerujte u sebe, ništa nije nemoguće ako to stvarno želite. Snovi se ostvaruju”


Merjem Čoković je primjer mlade osobe koja svojim trudom, talentom i upornošću postiže da bude odlična učenica, a da svoje talente ne zapostavlja već uspijeva do značajnih nagrada.


*Sponzor teksta Mesopromet Franca