Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

OBRADOVIĆ ZA “DAN”: BORBA PROTIV KRIMINALA VODI DO VRHA BIVŠEG REŽIMA

OBRADOVIĆ ZA “DAN”: BORBA PROTIV KRIMINALA VODI DO VRHA BIVŠEG REŽIMA

Poslanik Nove srpske demokratije u Skupštini Crne Gore i odbornik u bjelopoljskom lokalnom parlamentu Vaso Obradović smatra da će rekonstrukcija 44. Vlade doprinijeti još većoj stabilnosti i okupiti sve snage koje su potrebne za realizaciju dogovorenog programa i ciljeva vladajuće većine.


– Cilj nam je da promijenimo Crnu Goru, da unaprijedimo život građana i uspostavimo vladavinu prava. Da Crna Gora bude zemlja u kojoj će se osjetiti kvalitetna poboljšanja u svim sferama života. Vladu će podržavati skoro dvije trećine poslanika, što je najveća podrška od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori. Rekonstrukcija je, u konačnom, odraz izborne volje građana. Smatram da je ulazak predstavnika NSD i DNP-a u Vladu istorijski čin i zbog toga što su se u Vladi našli predstavnici srpskog naroda, oni koji su predvodili borbu protiv bivšeg režima i koji su najviše doprinijeli da dođe do promjena 30. avgusta 2020. godine – kaže Obradović u razgovoru za “Dan”.


On smatra da se rekonstrukcijom stalo na put klasičnoj dikriminaciji – da postoje politički subjekti koji ne mogu biti dio izvršne vlasti.


– Samom participacijom u izvršnoj vlasti koalicije “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG) i predstavnika manje brojnih naroda naša zemlja se nalazi na pragu istorijskog pomirenja, što predstavlja jedan od naših ciljeva, jer samo na taj način možemo da se okrenemo zajedničkoj budućnosti i da kreiramo društvo jednakih šansi za sve – ističe Obradović.


Upitan da li je vladajuća većina nekim političkim odlukama ugrozila evropski put Crne Gore, naš sagovornik podsjeća da je ona više doprinijela evropskom putu nego svi oni prije nje zajedno.


– Mi smo kao parlamentarna većina uradili mnogo toga zbog čega nas u Briselu i u EU hvale. To je, uostalom, dovelo i do dobijanja IBAR-a. Rekonstrukcija će ubrzati put ka EU, a tome će posebno doprinijeti ministri iz ZBCG, koji nose novi kvalitet i snažno će raditi u korist svih građana. Rezolucija o genocidu u Jasenovcu nije antievropska, već upravo dokument koji se oslanja na najvažnije evropske vrijednosti, jer je antifašizam u samoj osnovi EU. Oni koji imaju problem sa tom rezolucijom očigledno imaju problem sa antifašizmom. Vjerujem da će ova parlamentarna većina očuvati povjerenje koje joj je narod dao i da će trajati do kraja mandata, te da će konkretnim rezultatima, prvenstveno u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije i kriminala, omogućiti da budemo prva sledeća članica EU – naglašava Obradović


On ističe da naš put u EU predstavlja prihvatanje vrijednosti i standarda, a prije svega ispunjavanje nekih uslova.


– Borba protiv kriminala i korupcije direktno vodi ka važnim osobama iz vrha bivšeg režima ili do ljudi iz njihovog okruženja, tako da je više nego jasno kome smeta evropski put Crne Gore. Ova parlamentarna većina pokazuje da je odlučna da Crnu Goru uvede u EU i za to postoje brojni dokazi i rezultati – kaže Obradović.


On je potvrdno odgovorio na pitanje hoće li ova vlada raditi do kraja mandata i da li će ona uvesti u Crnu Goru u EU.


– Ova vlada ima skoro dvotrećinsku podršku u parlamentu i ne vidim zašto ona ne bi trajala do kraja mandata. Postoje jasni principi koji nas okupljaju, a to su politika pomirenja, snažna borba protiv kriminala i korupcije i poboljšanje životnog standarda građana. To su principi na kojima treba raditi i gdje treba postizati mjerljive rezultate da bismo do kraja mandata ove vlade došli do učlanjenja u EU – zaključio je Obradović.


Izvor: Dan
Novinar: Milovan Novović