Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

RAMOVIĆ: DA LI SU KAMENOLOMI POČETAK POSLEDNJE ETAPE UNIŠTENJA BIJELOG POLJA?

RAMOVIĆ: DA LI SU KAMENOLOMI POČETAK POSLEDNJE ETAPE UNIŠTENJA BIJELOG POLJA?

Redakciji VBP portala sugrađanin Dino Ramović dostavio je saopštenje koje prenosimo integralno:


Svakako da će se čitalac koji pročita ovaj naslov zapitati da li se možda radi o nekoj teoriji zavjere ili možda o nekom stripu, s’obzriom kako riječ uništenje brutalno zvuči.


Međutim ako se osvrnemo na poslednjih 35 godina, ako saberemo sav odnos prema našem gradu i sad dodamo odjednom ekspanziju želja da se otvaraju kamenolomi, uvidjet ćemo da na stanju raskućavanje Bijelog Polja. Rekoh raskućavanje Bijelog Polja, što znači da je nekad Bijelo Polje ličilo na kuću, skrojenu po mjeri čovjeka, pa smo sa lijepim osjećajem u duši mogli da ga zovemo dom.


Šta se desilo sa našim gradom, dozvolite da vam slikovito pojasnim:


Zamislite dvoje mladih roditelja, tek se uzeli, dobili prvo dijete, oboje rade i odluče da grade svoj dom. Ponosno gledaju kako njihova kuća niče kao prolećni cvijet koji najvljuje ljepšte i vedrije vrijeme. Svaku fazu radova dočekuju slavljem. Slave izlivanje temelja, slave izlivanje ploče, slave rogove, slave stolariju, slave fasadne radove, slave unutrašnje – fine radove. Završava se kuća, a majka već počinje da ostvaruje sve o čemu je sanjala dok se kuća gradila. Uklapa zavjese sa bojom zidova, raspoređuje đe će koja prostorija biti, raspoređuje đe će koji dio namještaja stajati, kupuje cvijeće za balkone, uređuje baštu oko kuće i misli kako će biti srećna što će u tako lijepoj kući odgajati srećnu i zdravu djecu, nadajući se da postanu dobri ljudi. Međutim da u životu ne ide sve po planu, neđe u njihovoj starosti, jedan dio djece ih napusti i odu u svijet, a neka djeca postanu problematični članovi društva a tu je i sin narkoman. Nakon sto im roditelji umru i ostave im kuću, nasljednici odluče da se podijele. Međutim kako im je u pohlepa snažna karakterna osobina, odluče da prodaju kuću i da podijele pare, koje će svakako potrošiti rasipnički. Pa onda krene čerupanje kuće, jedan sin prodaje namještaj, drugi prodaje bijelu tehniku a ćerka prodade i tepihe i zavjese i kuća ostade gola, čekajući da je kupi neka druga porodica, možda neka srećnija od ove. Na ovu priču mi lični stanje u Bijelom Polju, sad kad se agresivno krenulo u probijanje kamenoloma. Dugogodišnje raskućavanje koje je počelo sa gašenjem fabrika, onda godine kadriranja nesposobnih ljudi, zatim je došlo veliko iseljavanje, da bi na kraju kulminiralo sve sa kamenolomima, kao poslednja faza raskućivanja. Zašto poslednja faza? Zato jer nesposobni donosioci odluka moraju da plate svoje pozicije raznim ustupcima, a jedan od tih ustupaka jesu i kamenolomi.

Ova dva kamenoloma koja se planiraju u Bijelom Polju su samo opipavanje pulsa za dalje raskućavanje i potpunog uništenja naše prirode, koja nam je jedina ostala kao resurs i koja mora biti početna tačka u našem razvoju i oporavku grada. I umjesto da zaštitimo naše poslednje uporište, mi dajemo jedino šta je ostalo nekim gladnim skakavcima koji sebe nazivaju biznismenima. A njihov plan je da sada kada je ostalo malo ljudi, naš grad pretvore u neko malu rudarsku naseobinu koja će biti podrum Crne Gora a koju će okruživati kamenolomi, betonske i asfaltne baze, deponije smeća iz čitave Crne Gore pa će nam grad ličiti na naselje iz filma ‘’Bijesni Maks(Mad Max). Ali neka znaju da je tu grupa građana koja neće dozvoliti post apokaliptične scene u našem gradu, već ćemo se snažno i neumorno boriti da do takvog stanja ne dođe. Ovaj grad ima ko da brani, tako da će svi tajni dogovori pasti i ovaj grad će ponovo da procvjeta, ako Bog da. Bijelo Polje će samo i isključivo biti zeleni grad, grad čistih rijeka, grad čiste vode, grad organske proizvodnje, grad zelene ekonomije, grad održivog seoskog turizma i avanturizma, grad zelene industrije, pa kome pravo, kome krivo, ali to je realnost sa kojom ćete morati da se pomirite svi koji na ovaj grad gledate kao na plijen.