Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

ZA POLAGANJE VOZAČKOG POTREBNA PROSJEČNA PLATA U DRŽAVI

ZA POLAGANJE VOZAČKOG POTREBNA PROSJEČNA PLATA U DRŽAVI

Da bi građani dobili uvjerenje da mogu da upravljaju putničkim vozilom (B kategorije) potrebna je prosječna zarada u Crnoj Gori. Naime, za polaganje vozačkog ispita za B kategoriju potrebno je da se uplati 640 eura ukoliko se plaća kešom ili 660 eura ako se plaća na rate. Cijena ljekarskog uvjerenja kreće se u rasponu od 20 do 30 eura. Test teorije košta 25, koliko i testiranje vožnje. Sve ovo iznosi oko 770 eura.


Ukoliko su potrebni dodatni časovi, a kandidat se odluči da uplati još 10 časova vožnje, to će koštati još od 100 do 150 eura, i tako se dolazi do cifre od 870 do 920 eura. Za uvjerenje o položenom vozačkom ispitu za B kategoriju plaća jos 10 eura.


Prosječna zarada u Crnoj Gori u junu je iznosila 838 eura, što na osnovu iznijetih podataka znači da je za polaganje vozačkog ispita potrebno izdvojiti prosječnu zaradu na nivou države.


Ako se polaže za kategoriju C, onda je potrebno da se odmah izdvoji 450 eura, za teorijske testove je potrebno da se plati 20, dok je za izlazak na vožnju potrebno da se izdvojijoš 15 eura. Za uvjerenje o položenom ispitu za C kateriju potrebno je još 10 eura.


Izvor: CdM