Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

ĐUKIĆ: HVALA DIJASPORI ŠTO DONOSI 800 MILIONA

ĐUKIĆ: HVALA DIJASPORI ŠTO DONOSI 800 MILIONA

Naš sugrađanin Željko Đukić zahvalio se dijaspori uz pomoć koje naš grad živi.


“800 miliona godišnje dobijamo od naše dijaspore zahvaljujući vama draga dijasporo – ljeti naš grad živi.

Vjerujem da ćete se jednog dana vratiti u svoju rodnu grudu i donijeti sa sobom kapital i ono što je najvažnije znanje i disciplinu iz evropskih zemalja. Tada će naša zemlja sigurno napraviti veliki iskorak, a do tada vam hvala što šaljete novac svojoj rodbini, što izgrađujete kuće, što ulažete u svoja imanja, što trošite novac u našim ugostiteljskim trgovačkim i uslužnim objektima naša dijaspora puni kafiće, puni gradove kupuje i šalje novac svojoj rodbini”, navodi Đukić.


Crnogorski građani, koji rade u inostranstvu, kao i iseljenici, prošle godine su poslali matičnoj državi oko 792,25 miliona eura, a u prva tri mjeseca ove 192,78 miliona, pokazuju podaci Centralne banke Crne Gore (CBCG) o doznakama dijaspore.


„U periodu januar-mart 2024. godine, prema dostupnim podacima, priliv po osnovu doznaka je iznosio 192,78 miliona eura, dok je priliv po ovom osnovu u istom periodu 2023. godini iznosio 190, 91 milion eura“, rekao je za Forbes Crna Gora direktor Direkcije za platni bilans u CBCG Boris Kilibarda.


U Strategiji saradnje sa dijasporom 2020-2023 piše da je najveći broj doznaka iz dijaspore usmjeren prema članovima uže i šire porodice, ali značajan dio tih novčanih transfera usmjeren je kroz investicije, prije svega, u sektorima turizma, ugostiteljstva i građevinarstva.


„Ovaj kapital uglavnom potiče od iseljenika koji žive i rade u državama Zapadne Evrope i SAD-a“, navedeno je u dokumentu.