Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

ZAVRŠENA 25. LIMSKA REGATA, UČESNICI ISTIČU: OČARAVAJUĆI BRZACI LIMA, ALI SMEĆE KVARI DOŽIVLJAJ

ZAVRŠENA 25. LIMSKA REGATA, UČESNICI ISTIČU: OČARAVAJUĆI BRZACI LIMA, ALI SMEĆE KVARI DOŽIVLJAJ

Završena je još jedna, tradicionalna 25. po redu Limska regata. U trodnevnoj avanturi učestvovalo je oko 100 raftera u deset posada iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Jubilarna Limska regata krenula je od Plava, prošla kroz Andrijevicu, Berane i Bijelo Polje, a cilj je juče bila plaža Petrovac nedaleko od Prijepolja.

Predsjednik Planinarsko-skijaškog kluba “Kolovrat” iz Prijepolja, inače začetnik ove manifestacije i stalni učesnik, Slobodan Simović za “Dan” je kazao da je putanja kojom su krstarili do krajnjeg odredišta bila duga više od 130 kilometara.

– Manifestaciju podržavaju sve turističke organizacije gradova kroz koje Lim protiče u ovom nezaboravnom, adrenalinskom putovanju – naglašava Simović i dodaje da su slavili i mali jubilej, četvrt vijeka trajanja Limske regate, da je ispisana istorija rijeke Lim koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

– Lim je pogotovu inspirativan za ljude koji su zaljubljeni u prirodu i avanturu. Nažalost, ko voli prirodu gleda na ekologiju i opet je konstatacija da stanje u toj oblasti nije nimalo dobro. Kvalitet vode Lim je dobar, ali su obale devastirane. Ništa nije uređeno, gdje god se okreneš ogromne su količine smeća i raznog otpada. Brojne su deponije. Nažalost, ne postoji volja građana ovih gradova kroz koje protiče Lim i njihovih lokalnih uprava da se stanje popravi. Naši vapaji svake godine ostaju bez odgovora – konstatuje Simović, dodajući da su pokretane i realizovane akcije čišćenja Lima ali loše stanje se iznova ponavlja.

– Lim je veliki potencijal svih ovih opština kroz koje protiče, ali mi smo se odrodili od Lima. Nema skoro nikoga ljeti na obalama, plaže puste i stanje loše. U Konatarima smo naišli na vidru, što znači da je voda čista. I zato se moramo vratiti Limu i da shvatimo kakvo blago imamo i da se na bolji način ophodimo prema njemu – ističe Simović.

Rafteri usput kupili otpad koji pluta rijekom

Među učesnicima Limske regate bila je i posada iz Kragujevca, Ljubiša i Jovan Miletić i Saša Stevanović. Kažu da su prvi put na regati i da su oduševljeni Limom.

– Ovo je nevjerovatan doživljaj. Brzaci na Tifranu kod Berana i u Kumanici su pravi adrenalin – kažu Kragujevčani i dodaju da nijesu mogli da vjeruju kada su vidjeli naslage smeća i otpada pored obala Lima.

– Mora se nešto uraditi da se dio pored prelijepe rijeke uredi. Usput smo kupili ono što pluta po rijeci i napunili na pola trase veliki kontejner smeća. Strašno je to što smo vidjeli – ističu Kragujevčani.

Predsjednik NVO “Euromost” Almer Mekić kaže da su tri posade iz Bijelog Polja učestvovale na regati i da ih je bilo pomalo sramota od učesnika iz drugih država kakvo su stanje vidjeli na obalama Lima.

ZAVRŠENA 25. LIMSKA REGATA, UČESNICI ISTIČU: OČARAVAJUĆI BRZACI LIMA, ALI SMEĆE KVARI DOŽIVLJAJ

– Već dvije i po decenije se borimo da natjeramo sve da se na bolji način brinemo o Limu. Kada prođete regatom niz Lim vidite da je još uvijek ta borba uzaludna. Strašna je situacija. Naročito kroz područje bjelopoljske opštine. Velike količine smeća i otpada su čitavim tokom rijeke. U Konatarima, odakle je krenula završna etapa regate do Prijepolja, čak i jedan kauč pluta Limom. Gledaju to učesnici regate iz drugih država i ne mogu da vjeruju – kaže Mekić i dodaje da su svi tokom regate sa nevjericom gledali na bjelopoljsku deponiju u Kumanici. To je, kako on kaže, jedna od najcrnjih ekoloških tačaka na ovom području.

– To je privremena deponija za Bijelo Polje koja svakog trenutka prijeti da se sruči prvo na magistralni put pa onda u Lim. To bi moglo da napravi međugranični ekološki problem. Zato tražimo od Vlade Crne Gore da pod hitno ovu deponiju, koja nema ni odobrenje Agencije za zaštitu životne sredine, zatvori i da bjelopoljska lokalna uprava nađe neko adekvatnije rešenje za odlaganje otpada – istakao je Mekić.

Posada iz Prijepolja regatu posvetila Miroslavu Bezmareviću

Dragana Rakidžija iz Prijepolja, koja je bila učesnik većeg broja regata Limom, kaže da je ova prošla pomalo u lošem emotivnom stanju. Naime, član posade iz Prijepolja Miroslav Bezmarević, koji je bio na svakoj do ove regate, nedavno je tragično stradao u kanjonu Mrtvice. Posada iz Prijepolja zato je na Limskoj regati nosila majice sa njegovim likom.

ZAVRŠENA 25. LIMSKA REGATA, UČESNICI ISTIČU: OČARAVAJUĆI BRZACI LIMA, ALI SMEĆE KVARI DOŽIVLJAJ

– Ovu regatu posvećujemo Miroslavu – kazala je Rakidžija.

Šarmantna Čehinja Lenka Kralova iz Praga kaže da je sve bilo fascinantno.

– Šta sam sve usput vidjela nevjerovatno je. Ovo treba doživjeti – istakla je ona.

Bjelopoljac Balša Bulatović, nekada odbojkaš, kaže da je rafting prelijepa prilika da se uživa u ljepotama Lima.

– Apelujem da se već od sjutra krene sa uređenjem obala Lima. Da nas nije sramota od ljudi sa strane šta sve vide u rijeci i na njenim obalama – poručio je Bulatović.

Izvor: Dan

Novinar: Milovan Novović

https://fb.watch/stfIEb-YTn/