Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

“MEDIJI I DRUŠTVENA ULOGA VJERSKIH ZAJEDNICA”

“MEDIJI I DRUŠTVENA ULOGA VJERSKIH ZAJEDNICA”

U radu “Mediji i društvena uloga vjerskih zajednica” istražuje se kako mediji komuniciraju i interpretiraju vjerske teme u suvremenom društvu. Razmatrajući kako različiti tipovi medija – od tradicionalnih do digitalnih platformi – utiču na percepciju i razumijevanje vjerskih zajednica, tekst nudi uvid u načine na koje mediji i vjerske zajednice integrišu i utiču jedni na druge.

“MEDIJI I DRUŠTVENA ULOGA VJERSKIH ZAJEDNICA”
Mediji i vjerske zajednice u savremenom su društvu u konstantnom međuodnosu i u uzajamnoj vezi. Taj odnos može biti odnos saradnje i/ili odnos napetosti, što, naravno, ovisi i o jednim i o drugim. Ono što je važno razumjeti je da je riječ o dva izuzetno značajna društvena aktera, kojima građani poklanjaju svoje povjerenje i u tom kontekstu je izrazito važno da imaju izgrađen odnos poštovanja i razumijevanja.
Još jedan značajan element koji ima veliku ulogu i veliki uticaj na to kakav će biti i kako će biti tumačen su odnos medija i vjerskih zajednica su građani. U trijadi: mediji – vjerske zajednice – građani svaki od ova tri subjekta definiše i odnos ostalih, ali i način na koji se on posmatra i razmatra. Građane u ovom kontekstu možemo razumijevati kao pripadnici vjerskih zajednica ili ne, korisnici medija ili ne, sami mediji (građansko novinarstvo) ili ne.

“MEDIJI I DRUŠTVENA ULOGA VJERSKIH ZAJEDNICA”
Postavlja se pitanje kome se obraćaju mediji, a kome vjerske zajednice?
Pokušaćemo dati odgovor na pitanje: kome se mediji obraćaju kada govore o određenim temama, ukazuje na koncept relevantne i irelevantne okoline, odnosno onih dijelova društva do kojih poruka uopšte može doprijeti, za koje ima određenu relevantnost i koji će na nju imati određenu reakciju (a što čini relevantnu okolinu) i onih dijelova društva koji ne dobivaju određene medijske poruke ili one za njih nemaju značaj (irelevantna okolina). Kao društveni akteri/agensi, i vjerske zajednice jednako tako imaju relevantnu i irelevantnu okolinu. Pogrešno bi, međutim, bilo pretpostaviti da relevantnu okolinu vjerskih zajednica čine samo vjernici, te da se njima dovoljno obraćati direktno i neposredno.

Svi građani u nekom društvu/zajednici su relevantna okolina za vjerske zajednice, budući da su teme i pitanja kojima se one bave ne samo teme duhovnog i onostranog, nego i svjetovne teme, odnosno društvena pitanja.
Stoga, u odgovoru na pitanje kome se obraćaju mediji, a kome vjerske zajednice, zapravo, razmatramo koliko se poklapaju relevantne okoline medija i vjerskih zajednica, a što, opet, ovisi i o jednima i o drugima, odnosno o njihovim komunikacijskim strategijama. Ipak, kakve god one bile, jasno je da su vjerske zajednice neodvojiv i važan dio društva i mediji imaju obavezu izvještavati o njima na odgovoran, profesionalan i kvalitetan način, vodeći računa da svojim izvještavanjem zadovolje informacijsko-komunikacijske potrebe kako pripadnika vjerskih zajednica, odnosno vjernika, tako i svih drugih građana u nekoj zajednici. U tom kontekstu, odnos između medija i vjerskih zajednica mora biti uzajamno poštujući, odgovoran i u javnom interesu.
Autor Maida Ramdedović

“MEDIJI I DRUŠTVENA ULOGA VJERSKIH ZAJEDNICA”

Mediji u promociji islamskih vrijednosti
Mediji su institucije koje zadovoljavaju potrebu društva za javnom komunikacijom u kojoj mogu sudjelovati svi pripadnici društva. Najmoćnije sredstvo ili skup sredstava koja profiliraju sliku naše realnosti jesu mediji. Svjedoci smo da mediji danas plasiraju informacije kako bi dobili na popularnosti, povećali broj čitalaca, gledalaca i slušalaca, te na taj način profitirali, pa makar to bilo na ljudskoj krvi, časti i sigurnosti.


S druge strane, svjedoci smo kada se potvrdi i dokaže neistina informacija koju su plasirali, da je najmanje onih koji će taj demanti objaviti, a i oni koji to objave ne urade na način i u količini kako i koliko je plasirana laž. Muslimani su suočeni sa velikim problemom nekorektnog informiranja o islamu u nemuslimanskim medijima, kako štampanim tako i elektronskim.
Stoga je dostavljanje poruke islama muslimanima i pripadnicima drugih vjeroispovjesti, putem medija danas složen ali rješiv problem.


Najbitinij razlog zbog kojeg sam obrađivala ovu temu je da pokažem koja su sredstva i načini da se muslimani suprostave globalnom izazovu izobličenog predstavljanja islama koji je naročito izražen posljednjih godina, jer su muslimani, najviše svojom krivicom postali lahak plijen za dezinformacije i medije koji manipulišu islamom kao vjerom, imecima, čašću, ponosom i osjećanjima.
Cilj obrađivanja ove teme je bio da se pokaže kakva je iskorištenost medija i medijskog prostora u promociji islama, te kakav je uopšteno odnos domaćih i svjetskih medija prema islamu i muslimanima.

“MEDIJI I DRUŠTVENA ULOGA VJERSKIH ZAJEDNICA”

Želim istaći da na internetu su u posljednih nekoliko godina veliku popularnost stekle društvene mrerže poput facebooka. Da i na takvim mrežama ima mjesta za promociju islama i njegovih vrijednosti, pokazuje činjenica da je mnogo islamskih grupa aktuelno konkretno na facebooku. Neke od njih na svjetskoj razini imaju i po nekoliko stotina hiljada članova. Cilj im je svakako promovisanje islama, putem citata iz svete knjige Kur’ana, poučnih priča, promocijom aktuelnih odluka u svijetu, te praćenjem i izvještavanjem o svim ostalim događajima, koji su manje ili više povezani sa islamom i muslimanima u svijetu.
Autor Sevdina Korać.

Projekat Islam i medijska etika nosioca mr Enka Koraća, podržan je od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.