Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

GRAĐANI PODRŽAVAJU ZABRANU PRODAJE ENERGETSKIH NAPITAKA MALOLJETNICIMA

GRAĐANI PODRŽAVAJU ZABRANU PRODAJE ENERGETSKIH NAPITAKA MALOLJETNICIMA

Nedavno je u našem gradu spovedeno istraživanje koje je pokazalo da 83 odsto ispitanika smatra da su energetski napici štetni za zdravlje.

Čak 82 procenta bi podržalo zabranu njihove prodaje maloljetnicima, pokazalo je istraživanje koje je sprovela NVO Multimedijal Montenegro (MMNE), na uzorku od 200 ispitanika po metodi otvorenog upitnika sprovela istraživanje i ispitala stavove građana

Željko Đukić, predsjednik NVO MMNE kaže da nemamo dovoljno razvijenu svijest o zdravim stilovima života, problematici prevelikog unosa soli i šećera, pa tek nemamo dovoljno razvijenu svijest o štetnosti energetskih napitaka, posebno za djecu.

“Više puta sam u jutarnjim satima primijetio da srednjoškolci konzumiranju, rekao bih na gladan stomak energetske napitke, takođe svjedočio sam i da u dvorištu osnovne škole Dušan Korać učenik konzumira energetski napitak. To me je motivisalo da dubinski istražim ovu temu i sprovedemo istraživanje među građanima. Očigledno da roditelji i prodavci u marketima nemaju dovoljno razvijenu svijest da upozore djecu da ne konzumiraju energetske napitke, jer čak i na njima piše da nijesu preporučljivi za djecu i trudnice. Zakonski nije zabranjena prodaja ovih pića djeci i maloljetnicima, a mislim da djeca umjesto užine ponekad kupuju ove naptike”, kazao je Đukić.

ENERGETSKI NAPICI OPASNI ZA DJECU ČAK I U MANJIM KOLIČINAMA

Kada dijete odnosno maloljetnik popije neki energetski napitak, ono je u svoj organizam unijelo veliku količinu kofeina, skoro jednaku koliko sadrži nekoliko šoljica kafe, takođe jedan napitak sadži i nekoliko kašika šećera. Nakon konzumacije kod djece i tinejdžera se mogu javiti promjene u ponašanju – razdražljivost, nervoza, anksioznost, ali i ubrzan rad srca.

GRAĐANI PODRŽAVAJU ZABRANU PRODAJE ENERGETSKIH NAPITAKA MALOLJETNICIMA

Trend konzumiranja energetskih pića već godinama ne zaobilazi ni djecu u Crnoj Gori. Usljed često agresivnih marketinških kampanja, atraktivnih i usmjerenih ka mladima, vlada ubjeđenje da je riječ samo o osvježavajućim napicima. To, nažalost, misle i mnogi roditelji iako je na svakom od tih proizvoda, doduše veoma sitnim slovima, ispisano da se ne preporučuju djeci i trudnicama.

Zvaničnih podataka niti istraživanja o korišćenju ovih napitaka među mladima u Crnoj Gori nema, a podaci Evropske agencije za bezbjednost hrane od prije nekoliko godina pokazuju da energetska pića pije čak 30 odsto odraslih, 68 odsto adolescenata i 18 procenata djece ispod deset godina.

Energetski napici su osvježavajuća bezalkoholna gazirana pića, koja sadrže velike količine šećera, kofeina i još nekoliko sastojaka poput vitamina B grupe, nekih aminokiselina (taurin), D-glukuronolaktona i biljnih stimulanasa poput guarane.

Kada djeca uzimaju energetski napitak, a inače ne konzumiraju velike sadržaje kofeina, mogu, kako je istakla, da imaju promjene u ponašanju što se manifestuje kroz razdražljivost, nervozu, anksioznost, ali i ubrzan rad srca.

„Energetska pića brzo i efikasno otklanjaju umor, djeluju stimulativno, smanjuju stres i potrebu za snom, a popularna su kod mladih, ali i kod odraslih, zaposlenih i sportista.

Istraživanje je sprovedeno u Bijelom Polju tokom februara u okviru projekta “Vaš novac, vaša prava” koji finansira ministarstvo ekonomskog razvoja.

https://fb.watch/s4fpHXs7za/