Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

MJEŠTANI KANJA, DOBRAKOVA I GODIJEVA NEĆE MORATI DA PUTUJU DO LJEKARA

MJEŠTANI KANJA, DOBRAKOVA I GODIJEVA NEĆE MORATI DA PUTUJU DO LJEKARA

Zdravstvene usluge građanima ruralnog područja nisu dostupne kao stanovnicima grada. Nepristupačni tereni I udaljenost, uzrok su koji najčešće dovodi do izostanka prevencije i rijetkih posjeta ljekaru. U cilju rješavanja ovog problema, Opština Bijelo Polje potpisala je ugovor za Domom zdravlja u toj opštini, kojim se obavezuje da plaća dvije medicinske sestre koje će raditi u tri seoske ambulante. Zahvaljujući ovom ugovoru, Mještani Kanja, Dobrakova I Godijeva neće morati da putuju do ljekara.

Ćama Suljević iz bjelopoljskog sela Kanje, već godinu dana nije posjetila ljekara. Pored redovne terapije koju uzima zbog oboljenja srca I štitne žlijezde, Ćama kaže da svom zdravlju ne posvećuje dodatnu pažnju. Na preventivne preglede tvrdi da ne ide jer joj je teško da putuje do grada ali da će se redovnim radom seoske ambulante situacija promijeniti.

“Pa, vjeruješ da sama nešto ne mogu da se nakanim da ide. Bila sam u bolnicu I ja popijem terapiju I lijekove I bude mi bolje, I ja odustanem. Znači bolje nego što idemo po gradu. Mi odemo do Njegnjeva ali ovdje je opet blizu I možeš da dođeš kad hoćeš”, kazala je Ćama Suljević

Ugovor vrijedan 15 000 eura kojim se Opština Bijelo Polje obavezala da plaća dvije medicinske sestre koje će raditi u tri seoske ambulante, učiniće zdravstvene usluge dostupnijim – tvrde u ovim mjesnim zajednicama.

“Pošto stanovništvo je ovdje veoma staračko, znači ne mogu u svakom vremenu stići da odu do grada, do ambulante, znači taj tehničar će moći da ode do njih, da ih obiđe. Trebaće mu dosta vremena za to, jer ovo je uglavnom ruralno područje”, kazao je Hodžić Džemal – predsjednik MZ Kanje

Na ruralnom području bjelopoljske opštine, ordiniraju ljekari u trinaest seoskih ambulanti. Pored redovnih aktivnosti, Dom zdravlja organizuje I brojne preventivne preglede za stanovnike najudaljenijih područja te opštine. Doktorica, Ifeta Erović, kaže da je prevencija osnov zdravlja te i da takvim akcijama nastoje da ukažu na njen značaj.

“I znam da je jako bitno prisustvo zdravstvenog radnika u tim ambulantama, da koliko toliko u tim nekim prvim situacijama da reaguju da upute pacijente , da mu pomognu, da nastali problem prevayidju, dok dodju do svog ljekara u gradu ili dok dođe ljekar u ambulantu”, saopštila je doktorica Ifeta Erović.

Ove ambulante u kojima ce raditi medicinske sestre nemaju stalno zapošljene ljekare već će oni ordinirati povremeno kao I u ostalim ambulantama na seoskom području.

Izvor: TV E

Novinarka: Arnela Hajdarpašić