Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

OBILJEŽEN 5. DECEMBAR MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA

Opštinska organizacija Crvenog krsta Bijelo Polje u saradnji sa opštinskom Kancelarijom za mlade​ obilježila je 5. decembar Međunarodni dan volontera.

“Jedan od osnovnih ciljeva Crvenog krsta, kada su ljudski resursi u pitanju, jeste da ima motivisane, obučene i osposobljene volontere, koji poštujući etički kodeks i principe organizacije, odgovorno izvršavaju svoje zadatke i time doprinose ostvarivanju misije Crvenog krsta. Volonteri koji su noseći stub svih aktivnosti koje se implementiraju na terenu, a koje za cilj imaju poboljšanje kvaliteta života ugroženih građana. Svakoga dana, u Bijelom Polju sprovode razne aktivnosti: obuke prve pomoći; akcije dobrovoljnog davanja krvi; distribucija humanitarne pomoći; obilazak starijih osoba i pružanje usluga pomoć u kući; pružanje pomoći​ osobama sa invaliditetom, romskoj populaciji; promocija humanih vrijednosti; brojne edukativne i preventivne aktivnosti na razne teme. Za sve ovo i činjenicu da smo uvijek tu za sve kojima je pomoć ​ potrebna, svuda, za svakoga, zaslužni su oni – volonteri, koji svom društvu daruju ono najvrjednije – svoje vrijeme, znanje i toplu riječ”, kazali su iz CKBP.

Ova godina jedna je od najizazovnijih u skorijoj prošlosti. Pandemija virusa COVID 19 uticala je na živote svih, a njene posljedice već se vide na svakom planu, posebno humanitarnom. Od početka pandemije volonteri su svakodnevno radili na suzbijanju posljedica virusa i pružanju podrške, ali i utjehe onima koji su najugroženiji. Volonteri su obavljali nabavku za sve koji su oboljeli od COVID 19, bili nečiji kontakt ili im je preporučeno što manje kretanja. Dijelili su humanitarnu pomoć, stizali do najudaljenijih sela. Svakodnevno su primali zahtjeve za pomoć, ali i nudili psihosocijalnu podršku kada god je bilo potrebno. Sve ovo, i mnogo više, radili su i rade svakog dana, bez bilo kakve nadoknade. Svi oni, kao i njihovi najbliži, jednako su u riziku od virusa kao i svi ostali. Bez obzira na to, oni su još jednom pokazali hrabrost i omogućili da u krizi i mnoštvu negativnih informacija, vidimo svijetlo koje obasjava humanost na djelu.

Povodom Međunarodnog dana volontera, volonteri opštinskog Crvenog krsta Bijelo Polje i Kancelarije za mlade udružili su snage, dijelili sugrađanima zaštitne maske, dopremali humanitarnu pomoć sugrađanima u stanju socijalne potrebe, širili znanja o volonterizmu, i time pokazali da brinu o dobrobiti zajednice što je glavni cilj volonterskog rada.

Uz čestitke povodom Dana volontera i zahvalnost za ono što rade svih ovih godina, a posebno ove, svim svojim volonterima dugujemo veliku zahvalnost: “Hvala za sav trud, rad, energiju, brigu, riječi ohrabrenja, podrške i vrijeme uloženo u ublažavanje posljedica virusa”.