Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

DIREKTOR OŠ “RIFAT BURDŽOVIĆ TRŠO”: ŠKOLI I ĐACIMA FALI FISKULTURNA SALA

DIREKTOR OŠ “RIFAT BURDŽOVIĆ TRŠO”: ŠKOLI I ĐACIMA FALI FISKULTURNA SALA

Trenutno imamo improvizovanu fiskulturnu salu (sastavljene dvije učionice) tako da tu naši učenici izvode časove fizičkog vaspitanja, ali nam je fiskulturna sala neophodna, naglašava Mucević.

Učenici Osnovne škole “Rifat Burdžović Tršo” u Loznoj iz godine u godinu postižu dobre rezltate u nastavnim i vannastavnim aktivnostima. Direktor škole Ajan Mucević to potkrepljeuje podacima iz monografije autora Milana Bulatovića, u kojoj je zabilježeno da je 300 nekadašnjih učenika ove škole završilo višu školu, visoku oko 400, te da je više je od deset njih steklo zvanje magistar i isto toliko je doktora nauka.

– Sve to dokazuje da je tokom cijelog perioda svog postojanja škola uspješno i kvalitetno radila, a djeca sticala i usvajala znanja na zavidan način- naglašava Mucević i dodaje da školi i učenicima nedostaje adekvatna fiskulturna sala.

– Trenutno imamo improvizovanu fiskulturnu salu (sastavljene dvije učionice) tako da tu naši učenici izvode časove fizičkog vaspitanja. Fiskulturna sala nam je neophodno, kako bi djeca nastavu fizičkog vaspitanja izvodila što kvalitetnije. Lozna je inače nekada bila opština i imala je, a i sada ima dosta talenata za sport. Stoga bi za čitav ovaj kraj od velikog značaja bila fiskulturna sala.Očekujem da ćemo uz pomoć donatora i resornog minsitarstva uspjeti u namjeri da se ona uskoro izgradi – kaže Mucević.

Zadovoljni saradnjom sa reosornim ministarstvom

Direktor škole ističe da su uslovi u kojima se odvija nastava na zadovoljavajućem nivou.

– Zgrada škola je rađena 1958. godine, ali je doživjela četiri rekonstrukcije. Imamo jako dobru saradnju sa reornim ministarstvom pa nam je tako prošle godine odbren projekt energetske efikasnosti i sada umjesto furuna imamo centralno grijanje. Nadam se da ćemo uskoro dobiti i kombi za prevoz učenika. Inače, za djecu koja nastavu pohađaju u Loznoj,a putuju iz okolnih sela obezbijeđen je prevoz, ali je školski kombi prilično amortizovan, u upotrebi je duže od 12 godina, i često je u kvaru. – naglašava Mucović i dodaje da uskoro od Evropske banke za razvoj treba da dobiju kompletnu računarsku opremu, a dio računarske opreme dobili su i od Ministarstva sporta i mladih.

On ističe da ove školske godine nastavu u matičnoj školi i četiri područna odjeljenja pohađa 140 učenika.

– Škola sa područnim odjeljenjima u Podima,Crnči, Crnišu i Trubini trenutno ima ukupno 140 đaka i stanje je alarmantno. Prošle godine imali smo svega 24 đaka devetog razreda, a ove godine u matičnu školu upisana su tri đaka prvog razreda, što znači, da je osam puta manje djece u matičnoj školi. Iduće godine biće više đaka prvaka ali opet nećemo postići taj nivo da imamo dvadesetak učenika po odjeljenju, kao nekada. Prije desetak godina ovu školu pohađalo je oko 300 učenika, što znači da u odnosu na taj period imamo pad broja đaka za oko polovinu – navodi Mucević, dodajući da je ove godine u prvom razredu ukupno osam đaka,a pošle školske godine bilo ih je 18.

– Na Podima je situacija zasad bolja i u tom područnom odjeljenju imamo oko dvadesetak đaka, na Crnišu imamo četiri,a u Crnči i na Trubini po deset učenika. U matičnoj školi je manje od 100 đaka- naglasio je Mucević.

Škola u Loznoj osnovana je davne 1907. godine i da je bila je u rangu niže gimnazije. Od 1913. do 1946. godine vodila se kao četvororazredna osnovna škola. Od 1946. osnovana je kao sedmogodišnja škola i tako je radila do 1952/1953. godine od kada do 2007. godine radi kao osmogodišnja, a od 2008. kao devetogodišnja osnovna škola.

Izvor: Dan

Novinar: Milovan Novović