Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

LENA NEMCHENKO: BJELOPOLJSKI VATROGASCI SU NAM SPASILI ŽIVOT

LENA NEMCHENKO: BJELOPOLJSKI VATROGASCI SU NAM SPASILI ŽIVOT

Redakcija VBP portala kontaktirala je rusku državljanku Lenu Nemchenko, koja se nedavno zaglavila sa dvoje maloljetne djece u gornjim Koritima, blizu granice sa Srbijom.

Lena kaže da su ona i djeca planirali da idu na Kopaonik, kako bi se odmorili nekoliko dana. Dodaje da dugi niz godina vozi i gotovo svakodnevno je za volanom. Krenuli su iz Tivta, a tokom puta ih je usmjeravala navigacija.

“Bilo mi je čudno to što je poslije određenog vremena put postajao sve uži, ali navigacija nas je vodila tim putem i pisalo je da je preostalo još 1km do granice Srbije. Nisam bila sigurna da li da nastavim, jer na putu nije bilo ljudi, kuća i auta, međutim nastavila sam. Kada sam došla do kraja puta, shvatila da me je navigacija odvela u pogrešan smjer i da nemam gdje dalje da idem”, saopštava Lena za VBP portal.

Lena je imala zimski lanac na jednom točku, na drugom nije. Kada se okrenula, izašla je iz auta i nekako uspjela da stavi lanac i na drugi točak i krene nazad.

“Ispred nas je bilo malo brdašce, pokušala sam da krenem i prođem dalje, ali auto mi se vraćalo iako sam imala lance na oba točka. Probala sam par puta da krenem, ali auto na kraju nije moglo ni da krene. Izašla sam iz auta i vidjela da je na jednom točku lanac spao. Pokušala sam da ga skroz maknem i shvatim da se zapetljao. Nakon nekoliko pokušaja, vidim da ne mogu ništa da uradim, i da neću moći da prođem” dodaje Lena.

Lena se uplašila, jer je bila zaglavljena daleko od grada sa dvoje djece, te je kontaktirala prijatelje iz Tivta, koji su joj predložili da pozove Službu zaštite i spasavanja. Okrenula je broj 112, međutim, jezička barijera joj je predstavljala problem u komunikaciji.

“Pozvala sam 112 i napominjem Vam, najveći problem u svemu je bio to što ja ne znam ni srpski ni engleski jezik, ja pričam samo ruski. Nisam mogla reći šta mi je potrebno, pričala sam na ruskom, malo su me razumjeli, nisam mogla objasniti gdje smo. Oni su mi odgovarali na engleskom i na srpskom, trudili su se da iskomuniciraju, ali ja ih ništa nisam razumjela. Na kraju sam im poslala na viber svoju lokaciju i video gdje se nalazim, i oni su mi rekli da sačekamo i da će brzo biti tu”, navodi ona.

Dodaje da je Služba zaštite i spasavanja stigla po njenom osjećaju za 10 minuta. Kada je ugledala šest osoba kako joj prilaze, shvatila je da će ona i njena djeca brzo biti spašeni. Vatrogasci su za par minuta izvukli auto, odmotali lance, premjestili nju i djecu u svoje auto.

“Nisam vidjela kako izvlače moje auto, jer su nas premjestili u svoj auto da se ne smrzavamo. Najljepše od svega je što su nam kupili hranu i piće, te su djeca mogla nešto da pojedu. Meni je to bilo magično, kao u bioskopu. Nisu došli samo da izvuku moje auto i odu, već su se brinuli o tome da moja djeca i ja ne budemo gladni i žedni, bili su izuzetno profesionalni”, ističe Lena.

https://fb.watch/pADkHUHh49/

Lena se na samom kraju zahvaljuje bjelopoljskoj Službi zaštite i spasavanja i poručuje svim vozačima, posebno ženama da uvijek imaju svu opremu u svom autu i da se ne srame da pozovu pomoć.

“Mene je bilo sramota da zovem pomoć, jer sam mislila da situacija u kojoj se nalazim nije strašna, ali savjetujem Vam da uvijek zovete pomoć kada mislite da ste u bezizlaznoj situaciji”, zaključuje Lena.

https://fb.watch/pADg0rHAZF/