Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

O ZNAČAJU VAKCINACIJE EDUKOVANO 85 ROMA

O ZNAČAJU VAKCINACIJE EDUKOVANO 85 ROMA

Bjelopoljski Dom zdravlja je u sardnji sa UNICEF – om realizovao projekat “Angažovanje zajednice za povećanje broja rutinskih imunizacija u zajednicama Roma u opštini Bijelo Polje”. Projekat je realizovao tokom decembra prošle godine, a njegov opšti cilj bio je osnaživanje romskih zajednica i porodica, roditelja i djece kroz podizanje svesti o značaju prevencije bolesti i izgradnji partnerstava. Projekat je značio i veću dostupnost romskim zajednicama savetovališta za imunizaciju kao i medecinskih usluga u naseljima gdje žive.

Aktivista u RE zajednici Goran Joksimović podsjeto je na aktivnosti koje su realizovane tokom trjanja projekta ali, i na ostvarene rezultate.

– Kroz panel diskusiju i četiri radionice na temu opšteg zdravlja pripadnika romske zajednice sa posebnim akcentom na imunizaciju, koje smo organizovali u okviru projekta bilo je uključeno 85 odraslih osoba iz lokalne romske zajednice.Takođe, radna grupa Doma zdravlja kreirala je nacrt Strategije za unapređenje zdravlja u lokalnoj romskoj zajednici. Kroz projektnu aktivnost “Izgradnja kapaciteta zdravstvenih radnika na prvoj liniji pružanja zdravstvenih usluga”, ojačali smo ljudske kapacitete Doma zdravlja tako što je pet ljekara Doma zdravlja učestvovalo na trodnevnom seminaru u Bečićima, na temu iz oblasti imunizacije, kao i kroz predavanje, a 30 zaposlenih medicinskih radnika iz ove zdravstvene ustanove je prisustvovalo predavanju na temu inovacije iz oblasti imunizacije – naveo je Joksimović na konferenciji za novinera i dodao da je jedna od ključnih aktivnosti ovog projekta bila pregled i imunizacija djece u bjelopoljskim naseljima u kojima žive Romi.

Imali priliku da dosta toga nauče o opštem zdralju

Jedna od medijatorki na projektu bila je i Paula Božović. On se zahavlila zaposlenima u Domu zdravlja jer su, kako je kazala, zahvaljujući njima pripadnici romske zajednice imali priliku dosta toga da nauče o opštem zdravlju, a posebno o značaju vakcinacije.

-Prije realizacije ovog projekta većina Roma, i žena i muškaraca, imalo je drugačije mišljenje o imnizaciji, pa smo zbog neznanja i straha izbjegavali vakcinisanje, a posebno smo izbjegavali da vakcinišemo našu djecu. Nakon projekta mnogi od nas su promijenili mišljenje o imunizaciji pa su pojedini roditelji dozvolili ljekarima da ih vakcinišu tokom posjeta u našim naseljima. Ponosna sam što sam bila uključena u ovaj projekat kao medijatorka i, zahvalna što sam bila uključena u sve ove aktivnosti – istakla je Božović.

– Zbog prisutne epidemije virusa, broj rutinskih imunizacija kod ove djece nije bio na projektovanom nivou, ali se možemo pohvaliti da je nakon ove akcije broj vakcinisane djece u romskoj zajednici povećan za 20 odsto- istakao je Joksimović.

Naglasio je da se vrijednost ovog projekta posebno ogleda u angažmanu četiri medijatorke, pripadnice romske zajednice, koje su direktno doprinijele odličnoj saradnji i povjerenju između zaposlenih u Domu zdravlja i pripadnika romske zajednice. On se zahvalio zaposlenima u Domu zdravlja na učešću, profesionalnosti, a posebno na visokoj senzibilnosti prema pripadnicima romske zajednice. Zahvalio se i pripadnicima romske zajednice na saradnji kao i UNICEF-u Crne Gore, koji je podržao ovaj projekat.

Izvor: Dan

Novinar: Milovan Novović