Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

MILATOVIĆ U CENTRU PAŽNJE ZBOG TRI ZAKONA: BRIGA ZA SJEVER DRŽAVE ILI UDAR NA PREDSJEDNIKA?

MILATOVIĆ U CENTRU PAŽNJE ZBOG TRI ZAKONA: BRIGA ZA SJEVER DRŽAVE ILI UDAR NA PREDSJEDNIKA?

Opštine sa sjevera ne traže milostinju. Samo je potrebno ona sredstva koja se ubiraju po osnovu koncesija, eksploataciji sirovina, proizvoda, naplate poreza, taksi i dr. ravnomjerno podijeliti opštinama, kaže za „Dan“ Zdravko Janjušević.

Odluka predsjednika države da ne potpiše tri zakona, odnosno da ih vrati Skupštini na ponovno odlučivanje, naišla je na različite reakcije – od pohvala, većine predsjednika opština koji su taj potez komentarisali, do kritika i optužbi da opstruira rad parlamentarne većine.

Predsjednik Bjelopoljskog demokratskog centra Zdravko Janjušević kaže da se izmjenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave ne dobija ništa značajno bolje i novo.

– Zapravo, ovim izmjenama polako se urušava sistem decentralizacije vlasti i stvaraju uslovi za kumulaciju moći na centralnom nivou, što može predstavljati prijetnju za dalju demokratizaciju društva, vladavinu prava i otvorenost lokalne samouprave prema građanima. Ovakvi “opasni eksperimenti” u nedovoljno razvijenim demokratijama vode ka diktaturi. Brzopleto kreiranje izmjena zakonskih rješenja bez učešća građana nije srećno rješenje. Razlike koje postoje između sjevera i juga ne mogu se riješiti tako što ćemo od jednih da uzmemo, a drugima da damo, a zapravo uzimamo i jednim i drugim – kazao je Janjušević za “Dan”.

On ističe da je stvaranje ekonomske ravnoteže kroz princip solidarnosti prevaziđena komunistička fraza i da taj sistem nije stvorio ekonomski balans, nego su zapravo ojačale pojedine članice federacije, pri čemu se taj sistem nejednakosti najviše osjetio na našoj državi Crnoj Gori.

MILATOVIĆ U CENTRU PAŽNJE ZBOG TRI ZAKONA: BRIGA ZA SJEVER DRŽAVE ILI UDAR NA PREDSJEDNIKA?

– Opštine sa sjevera ne traže milostinju. Samo je potrebno ona sredstva koja se ubiraju po osnovu koncesija, eksploataciji sirovina, proizvoda, naplate poreza, taksi i dr. ravnomjerno dodijeliti opštinama. Svi smo svjedoci da sjever posjeduje određene resurse, da se ti resursi godinama koriste, a sjeveru se malo daje. Ukidanjem određenih prihoda lokalnim samoupravama dovodi se u pitanje održivost lokalnih samouprava – smatra Janjušević.

Jačanje privrede

Usled spore optimizacije javne uprave, lokalne samouprave su iskoristile to stanje i zaposlile ogroman broj ljudi, što predstavlja dodatni problem, istakao je Zdravko Janjušević.

– Sa druge strane, nedovoljne podsticajne mjere za samozapošljavanje, neodrživ koncept razvoja poljoprivrede, nedostatak proizvodnje… samo su neki od preduslova za ekonomski boljitak. Mora se razmišljati o jačanju privredne aktive, o drugačijem konceptu podsticaja poljoprivrede, jer su do sada pravi poljoprivrednici vidjeli dosta muke, a malo vajde od silnih miliona za podsticanje poljoprivrede. Kad ojačamo ekonomiju, izgradimo srednji biznis, koji je spona i stub između velikog i malog biznisa, tada će prestati potreba da neko dijeli milostinju i vještački održava glomazne i neefikasne administracije – naglasio je Janjušević.

Na drugoj strani, građanski aktivista Uglješa Prebiračević smatra da je vraćanje Zakona o finansiranju opština od strane predsjednika jedan u nizu akata koji još više unazađuju sjever Crne Gore.

– Ovih deset miliona koji su bili predviđeni za sjeverne opštine, a novac bi bio preusmjeren od razvijenih opština juga, bili su dobra osnova da se krene u oporavak sjevera. Ali, finansijski lobi koji drži bogati jug tome se protivi, kao i Zakonu o naplati poreza na nepokretnosti od strane opština. Sve ovo su stvari o kojima bi trebalo da se trezveno i racionalno odluči, bez uticaja raznih lobija u Podgorici. Ovo nije politika, već potez za spas sjevera i njegovih građana koji su dugo zanemareni – kazao je Prebiračević za “Dan”.

Perić: Trebalo je da podnese ostavku u PES-U

Srđan Perić iz Preokreta smatra da bi bilo bolje da je Milatović podnio ostavku na funkciju u Pokretu Evropa sad.

– Dolazimo do ključne tačke, a to je da se kod nas rješenja ne modeluju prema principima, nego prema pojedincima i konkretnim situacijama – naveo je Perić.

Kako je dodao, u konačnom svako može pred Ustavnim sudom da pokrene pitanje ustavnosti određenih zakona ili pojedinih odredbi.

Pored svakodnevnih problema koje usvajanje ili nepotpisivanje zakona može donijeti sjeveru Crne Gore, mnogi su skloni da na čitav proces gledaju kroz političku prizmu. Koliko se može govoriti o (ne) brizi za sjever, toliko se može govoriti i o udaru na predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića.

– Odluka predsjednika države da ne potpiše tri zakona, odnosno da ih vrati Skupštini na ponovno odlučivanje, pokazuje da postoji politički obračun između Jakova Milatovića i Milojka Spajića – ocijenio je advokat Veselin Radulović.

On smatra da Milatović koristi poziciju predsjednika da bi obezbijedio bolji položaj u partiji i politički se obračunao sa neistomišljenicima u svojoj stranci.

Izvor: Dan

Novinar: Milovan Novović