Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

BADNJI DAN PRETHODI NAJRADOSNIJEM HRIŠĆANSKOM PRAZNIKU

BADNJI DAN PRETHODI NAJRADOSNIJEM HRIŠĆANSKOM PRAZNIKU

Širom hrišćanskog svijeta, 6. januara se proslavlja Badnji dan.

Badnji dan prethodi najradosnijem hrišćanskom prazniku – Božiću, a prate ga monogobrojni običaji.

Badnji dan je najbogatiji hrišćanski praznik što se tiče naših narodnih vjerovanja i običaja. Ime je dobio po badnjaku koji taj dan unosimo u naše domove. Ustaljen je običaj da se na ovaj dan porodica okupi za posnom trpezom.

Ranije se večeralo na slami na kućnom podu, pa se zato i danas, ispod stola za kojim se večera, stavi malo slame i grančica badnjaka.

Za badnjak se sječe grana hrasta, koje je kod Slovena oduvijek bilo sveto drvo. Već u ranu zoru, objavljuje se odlazak u šumu po badnjak. Badnjak sijeku isključivo muškarci, najčešće domaćin i najstariji sin, u rano jutro, prije izlaska sunca.

Prije sječenja se čestita se praznik i moli se da drvo donese zdravlje i sreću porodici. Zatim se drvo posipa žitom. Drvo se ne smije dodirnuti golim rukama, pa onaj koji ga siječe navlači rukavice.

Drvo se uvijek sječe sa istočne strane jer treba da padne na istok. Kada domaćin donese badnjak, ostavlja ga pored ulaznih vrata, a tek sa prvim mrakom se badnjak unosi u kuću i stavlja, prema običaju, na ognjište. Badnjak se cjeliva, maže medom i stavlja na ognjište.

U toku dana, domaćica u jedno sito stavi sve vrste žitarica, suvih šljiva, oraha i jabuka i to sve stoji u vrhu stola gdje se večera.

Prema običaju, onaj ko se tokom godine sa nekim zavadio, na Badnji dan sa njim treba da se pomiri.