Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

SPCO BIJELO POLJE TRAŽI OD SMOLOVIĆA DA PROGLASI DAN ŽALOSTI: UVAŽITI ŽELJU PREKO 55% SUGRAĐANA KOJI OPLAKUJU MITROPOLITA AMFILOHIJA

Poštovani gospodine Smoloviću,
Prinuđeni smo da Vam se na ovakav način javno obratimo pošto i pored našeg neposrednog apela da se u našoj opštini proglasi DAN ŽALOSTI to niste prihvatili, u trenutku kada preko 70% stanovnika Crne Gore i preko 55 % stanovnika Opštine koju vodite, molitveno oplakuje upokojenje Mitropolita gospodina Amfilohija.
Vjerovali smo da sva politička neslaganja, iako od strane blaženopočivšeg Mitropolita nikada nisu postojala, nisu razlog da u času njegovog prelaska u vječni život budu kamen spoticanja, elementarnog nepoštovanja i gubljenja ljudskog dostojanstva, a koje se odnosi kako na lično nepoštovanje upokojenog, tako i svih nas za koje se do trenutka svog usnuća usrdno molio.
Od Vas lično, kao ni od odnarođene institucije koju predvodite, nismo očekivali da to samovoljno uradite, kao što to neće uraditi ni Vlada u postojećem sazivu, ali smo očekivali makar trunku poštovanja prema ovih 55% stanovnika opštine koji su pravoslavni hrišćani i duboko su pogođeni Mitropolitovim upokojenjem.
Mi smo svjesni da naš Mitropolit nije „umro“ , kako to vaša partijska ideologija uči, nego se predstavio u Gospodu, i da smo mi u Njemu od juče dobili još jednog Nebeskog zaštitnika, koji će se podjednako moliti pred prestolom Gospodnjim za sve nas, onako kako je za vrijeme svog zemnog života neprekidno činio. Bijelo Polje ima posebnu odgovornost pred svim Svetim iz roda našega, jer je to grad Miroslavljevog Jevanđelja, grad svetog Save, prvog arhiepiskopa srpskog, svetog Save drugog, svetog Danila drugog, svetog Grirorija Kumaničkog i mnogih drugih Božjih ugodnika koji su ovom zemljom hodili, a o kojoj se danas Vi na ovakav način starate!
Nikada ne zaboravite da crkva Svetog apostola Petra nije nastala u Bijelom Polju, nego je Bijelo Polje nastalo oko nje!
Duboko vjerujemo da bi veliki dio građana Islamske vjeroispovijesti podržao ovakvu inicijativu, jer činom ljubavi prema svom bližnjem pokazuju ljubav i prema svojoj vjeri. Ovo posebno iz razloga jer je naš Mitropolit, pored ostalog, prvi priskočio u odbranu Bajrakli džamije u Beogradu u smutnim i teškim vremenima po naš narod i našu vjeru. To ga nije omelo da misli i o našoj braći koja su druge vjeroispovijesti, životom svjedočeći jednu od najvećih zapovijesti koju nam je ostavio Gospod „ …ljubi bližnjega svojega kao samoga sebe…“!
Čitav Njegov život je bio život po Jevanđelju, pa i onda kada je oštrom pastirskom riječju morao da opomene sve one koji su skrenuli sa pravog puta, ne zbog sebe, nego zbog spasenja duša njihovih.
Mi vas u ime ove crkvene opštine još jednom molimo da se izdignete iznad trenutne situacije i činom proglašenja dana žalosti u našoj opštini pokažete poštovanje i prema svom narodu i prema čovjeku koji nas je neizmjerno volio, a o čijoj veličini, zbog blizine trenutka, možda niste u mogućnosti da donesete pravi vrednosni sud.
Vjerujemo da će ovaj naš apel doprijeti do Vašeg srca, sa uvjerenjem da i Vi znate da nikad nije kasno da se čovjek pokloni, pokaje i uradi ono što je po ljudskoj i Božijoj pravdi!
SPCO Bijelo Polje, 31.10. 2020. godine