Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

INTERAKCIJA SA DJECOM NAJVEĆA POKRETAČKA SNAGA PISANJA

INTERAKCIJA SA DJECOM NAJVEĆA POKRETAČKA SNAGA PISANJA

Promocija zbirke pjesama “Vrteška čuda” Milice i Gorana Radojičića iz Nikšića okupila je veći broj učenika i nastavnika osnovnih škola “Risto Ratković” i “Dušan Korać” u Kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju.

Radojičići su kroz svoju prvu zajedničku knjigu poezije za djecu “Vrteška čuda” proveli mališane na interesantan i dinamičan način. Govoreći im poeziju, razgovarajući sa njima o djetinjstvu kroz motive dječje književnosti, nudeći zabavu i edukaciju u isto vrijeme.

Kako je kazao Goran Radojičić, zbirka poezije “Vrteška čuda” nastala je kao zajednička želja da najprije svojoj. A zatim i drugoj djeci, poklone nešto za šta vjeruju da će biti trajno.

INTERAKCIJA SA DJECOM NAJVEĆA POKRETAČKA SNAGA PISANJA

– Djeca su stalno pokretači osjećaja, mašte i nekih neotkrivenih svjetova koji su se slili u stihove ove knjige. Željeli smo da djeci ponudimo nove sadržaje, drugačije. A koji opet mogu da budu u fokusu njihove pažnje, da im bude zanimljivo i da saznaju nove stvari o književnosti. Htjeli smo da se zapravo dotaknemo djetinjstva i da svijet djece obogatimo – kazao je Goran Radojičić.

Milica Radojičić kaže da ideja o nastanku ove zbirke pjesama postoji od najranijih dana kada su još kao djeca pisali poeziju. A koja je, kako je kazala, dobila još vjetar u leđa kada su postali roditelji.

– Interakcija sa djecom je najveća pokretačka snaga pisanja i stvaranja dječje poezije. Kada, recimo, primijetite da su oni nešto lijepo uradili ili stavili neki detalj u kosu, pa krenete razgovor sa njima, i imate vremena da ga saslušate, tada od njih dobijete neku povratnu energiju, poneku anegdotu, nešto što te pokrene i odatle se stvori ideja za pjesmu – kazala je Milica.

Izvor: Dan

Novinar: MIlovan Novović