Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

TRAŽIĆE DA IBRAHIMOVIĆ POLOŽI RAČUNE: DIO FUNKCIONERA BS-A ZAHTIJEVAĆE ODGOVORNOST JER JE PARTIJA OSTALA VAN VLASTI

TRAŽIĆE DA IBRAHIMOVIĆ POLOŽI RAČUNE: DIO FUNKCIONERA BS-A ZAHTIJEVAĆE ODGOVORNOST JER JE PARTIJA OSTALA VAN VLASTI

Dio funkcionera i članova Bošnjačke stranke (BS) razmatra da od lidera te partije Ervina Ibrahimovića zatraži odgovornost za to što ona neće biti u novoj vladi, saznaju nezvanično “Vijesti”.

Kako jedan izvor “Vijesti” navodi dio funkcionera zahtijevao je od Ibrahimovića da obnovi kontakte s PES-om, da bi opet otpočeli pregovori i da bi BS eventualno pronašao mjesto u vlasti. Vijesti su juče BS-u uputile više pitanja o navodnim unutarstranačkim nesuglasicama. Ali su iz te stranke kazali da mogu odgovoriti naredne sedmice. Kontaktirano je i nekoliko funkcionera BS-a, ali je samo jedan od njih htio zvanično da govori – predsjednik bjelopoljskog odbora te stranke Ernad Suljević.

“Čvrsto stojima iza Ibrahimovića i svake njegove odluke”, poručuje šef bjelopoljskog BS-a Ernad Suljević.

Izvori iz BS-a tvrde da Ibrahimovića dio kolega smatra najvećim krivcem za to što će stranka napustiti izvršnu vlasti i preseliti se u opoziciju. Oni ga, kažu sagovornici, optužuju da je loše pregovarao o vladi, da je bio netransparentan, odnosno da ih nije obavještavao o toku pregovora i da je radio isključivo za sebe, “mjerkajući” poziciju šefa diplomatije. Poručuju mu, navodno, i da je nedopustivo što je BS, sa šest mandata u parlamentu, ostao bez vlasti – pogotovo zbog toga što u bošnjačkom korpusu nema alternativu.

TRAŽIĆE DA IBRAHIMOVIĆ POLOŽI RAČUNE: DIO FUNKCIONERA BS-A ZAHTIJEVAĆE ODGOVORNOST JER JE PARTIJA OSTALA VAN VLASTI

Nezadovoljstva je, prema tvrdnjama jednog izvora, bilo i na sjednici Predsjedništva BS-a u proširenom sastavu. Koja je prošle sedmice održana u Podgorici. A kojoj su prisustvovali predsjednici lokalnih odbora partije.

BS je do sredine oktobra važio za izvjesnog konstituenta budućeg kabineta, ali je mandatar za sastav vlade i predsjednik Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić tada iznenada odustao od aranžmana s njima i dogovorio se s Demokratama, Socijalističkom narodnom partijom (SNP), Albanskim forumom i Albanskom alijansom, uz parlamentarnu podršku saveza Za budućnost Crne Gore (ZBCG).

Iz PES-a su tada “Vijestima” rekli da je BS odbio da bude u vlasti sa ZBCG i da je tražio da se u nju ubace Socijaldemokrate (SD). Dok su iz BS-a naveli da nisu ni stigli da se izjasne o Spajićevoj ponudi o manjinskoj vladi sa ZBCG. A neki izvori iz BS tvrde da nisu ni dobili formalnu ponudu.

Tokom pregovora se spekulisalo da bi BS-u mogla da pripadnu četiri resora i jedno potpredsjedničko mjesto u vladi.

TRAŽIĆE DA IBRAHIMOVIĆ POLOŽI RAČUNE: DIO FUNKCIONERA BS-A ZAHTIJEVAĆE ODGOVORNOST JER JE PARTIJA OSTALA VAN VLASTI

Isti sagovornik tvrdi da je Ibrahimović partijskim kolegama govorio da su mu diplomate država Zapada garantovale da će BS biti u vladi, ali da su ga iznevjerile.

Jedan od sagovornika BS-a u neformalnom razgovoru je rekao da u toj stranci ima uobičajenih rasprava, kao u svakoj drugoj partiji. Ali da nema podjela.

Prema Statutu BS-a, predsjednik te partije za svoj rad odgovoran je Kongresu i Glavnom odboru (GO). On je dužan da na zahtjev trećine članova GO podnese tom tijelu izvještaj o svom radu.

Ibrahimović je za šefa BS-a izabran u junu 2021. godine. U odlazećoj Vladi pokriva pozicije potpredsjednik za regionalni razvoj i ministra kapitalnih investicija.

BS je na junskim parlamentarnim izborima osvojio 21.423 glasa, odnosno šest mandata. Što je najbolji rezultat te partije od njenog osnivanja (2006. godine). Tokom pregovora o vladi, izokola su poručivali da ne žele saradnju s koalicijom ZBCG. Govoreći da je državi potrebna vlada jasne evroatlantske orijentacije.

Od kraha pregovora s PES-om, Ibrahimović, kao šef BS-a, nije javno istupao.

BS je dugo godina bio u koaliciji s Demokratskom partijom socijalista (DPS).

Izvor: Vijesti