Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

KAKO DANAS PODIŽEMO DJECU ?

KAKO DANAS PODIŽEMO DJECU ?

Na društvenim mrežama je pokrenuta ozbiljna polemika o tome da li i kako roditelji sputavaju djecu. Jedan od primjera je da kada djeca izađu napolje. Prate ih rečenice “nemoj da trčiš oznojićeš se, nemoj da skačeš povrijedićeš se”.

Postoji podatak da 92% djece četvrtog rezreda Osnovne škole ne zna da se popne na drvo. Iako mu je dato najlakše drvo na koje može da se upre i rukama i nogama. Njih 92% ima problem da se popne na isto.

Postoji tzv. čitalačka i matematička pismenost koja jeste prioritet. Ali sada širom svijeta su sve veća istraživanja koja pokazuju da ako ne postoji tzv. Fizička pismenost ne može maksimalno da se razvije ni matematička, ni čitalačka.

Stručnjaci doktorine struke i pedijatri širom svijeta kažu da dijete može da nauči da čita u trećem, četvrom i petom razredu. A ne u prvom i drugom, ali da ako propusti te senzitivne periode razvoja motorike, koji počinju od predškolskog i završavaju se sa 11 godina. Nikada ne može da postigne svoj maksimalni motorički, pa i intelektualni kapacitet.

Vezano za NTC sistem koji je rekao da, kao što je i u svijetu podržano, da su najvažniji predmeti od prvog do četvrtog razreda, likovno, muzičko i fizičko.

https://fb.watch/nRd2EFGEwt/?mibextid=GL35nR