Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

ROÐENI BJELOPOLJAC ZORAN KORAĆ, ČOVJEK IZ SJENKE

ROÐENI BJELOPOLJAC ZORAN KORAĆ, ČOVJEK IZ SJENKE

Za Zorana Koraća malo ko zna u Crnoj Gori iako se radi o rođenom Bjelopoljcu. O njemu govore uglavnom oni upućeniji u lavirinte dnevne politike pripisujući mu nerijetko natprirodne moći. Jer, on sastavlja crnogorsku Vladu, znaju da kažu. U zavisnosti od (polu)informacija ili političkih afiniteta, Korać je zapravo Vučićev tajni izaslanik za Crnu Goru ali slovi, u isto vrijeme, važi i za “američkog čovjeka”. Posebno bliskog Gabrijelu Eskobaru.

Korać za to vrijeme uglavnom mudro ćuti dok se za njegovim stolom u jednom ovdašnjem hotelu smjenjuju najuticajnije ličnosti iz crnogorskog establišmenta.

”Ja sam ‘one man operation’. Nemam šefa, nema toga koji meni može da izda neki nalog, može neko nešto da me zamoli, ali da bih to uradio, moram da budem dubokog uvjerenja da je to prava stvar. Ja ovdje izvršavam volju Vučića? U kom svojstvu, a i zašto? Šta meni dođe Vučić – nalogodavac?”. Odgovara na ovakve navode Zoran Korać naglašavajući da nema preveliki uticaj na predsjednika Srbije.

Fenomenološki, Korać predstavlja prototip “nevidljivog čovjeka” (“the invisible man”) u balkanskoj varijanti. On se ne pojavljuje u javnosti, ne daje intervjue, tek tu i tamo biva spominjan u nekim tekstovima. Čak nema ni njegovih fotografija, a mnogi su skloni da uz Koraćevo ime prilijepe misteriozan uticaj u sferi politike i to ne samo u Srbiji. Svjesno, tim pričama, indirektno, povremeno daje vjetar u leđa i sam Korać kao nedavnim intervjuom koji je on lično uradio, iako nije novinar, sa specijalnim izaslanikom za Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Ono što je poznato u vezi s Koraćem jeste da je devedestih radio u Geneksu, jugoslovenskom izvoznom gigantu, kao šef kabineta legendarnog Milorada Mikija Savićevića. Korać dolazi u sukob s tada aktuelnom vlašću i 1996. Godine odlazi iz Srbije. Pojavljuje se 1998. Godine u Republici Srpskoj, u trenutku kad je Milorad Dodik prvi put postao premijer. Korać biva imenovan za Dodikovog savjetnika za međunarodne odnose.

Korać aktivno učestvuje u stvaranju i djelovanju Narodnog pokreta OTPOR, a u Beograd se vraća poslije 5. Oktobra 2000. Godine, ali ostaje dugo vremena duboko u sjenci, mada se po kuloarima u to vrijeme začinju priče koje će ga pratiti do danas kao čovjeku s jakim pozicijama u američkoj administraciji.

Prvi put njegovo ime dospijeva u žižu javnosti 2008. Godine, u vrijeme osnivanja Srpske napredne stranke (SNS).

Izvor: Vijesti