Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

DEPONIJA U KUMANICI UGROŽAVA I LIM I MAGISTRALU

DEPONIJA U KUMANICI UGROŽAVA I LIM I MAGISTRALU

Problem je ogroman. To privremno odlagalište otpada samo što se zajedno sa magistralnim putem koji vodi prema Prijepolju, nije sručilo u Lim. Ako se to desi to će biti ekološka katastrofa međunarodnih razmjera. Naglasio je Almer Mekić

Na međudržavnom prstoru imeđu Crne Gore i Srbije, u mjestu Kumanica, između Bijelog Polja i Prijepolja, juče je održana ekološka akcija čišćenja obala Lima i pokrenuta inicijativa o zaštite ove rijeke. Predsjednik Planinarsko – skijaškog društva “Kolovrat” iz Prijepolja Dragoljub Simović kazao je da začetnici splavarenja na Limu. U Crnoj Gori i Srbiji, ukazuju da je ta rijeka pravi dragulj ali da su njene obale zatrpane smećem.–To je divlja i plahovita rijeka, i nakon svake poplave i povećanja vodostaja.

Pa povlačenja vode na obalama ostaje sve i svašta. Ova inicijativa je pokrenuta da se probudi savjest građana Crne Gore i Srbije, da počnemo da čuvamo ovo blago koje nas je zapalo i da ga budućim pokoljenjima damo u boljem stanju nego što je sada. Kazao je Simović i dodao da je najveći problem što iza granice odnosno iz Crne Gore. A najviše iz Bijelog Polja, rijekom u Srbiju dolazi praktično 90 odsto smeća i otpada.

– U martu smo u Plavu, na Dan planete zemlje, pokrenuli akciju za sve polimske gradove, ali to nije donijelo veće rezultate. Moramo da krenemo sa edukacijom ljudi, da ih ekološki opismenimo, ali treba više volje, kontrole, ali i kazni pa da rijeka Lim za tri-četiri godine bude preporođena. Naglasio je Simović.

U ime NVO “Euromost” iz Bijelog Polja Almer Mekić je kazao da su oni mapirali sve deponije u opštinama kroz koje protiče Lim, i sve dostavili lokalnim upravama. Kazao je da je inicijativa dobra stvar, da se ukaže na problem.

Spora reakcija insutitucija i sa jedne i sa druge strane granice

Nataša Milivojević, iz Ekološkog udruženja “Rzav” iz Prijepolja podsjetila je da je na sastanku održanom u martu u Plavu donijet zaključak da sjever Crne Gore što prije riješi problem otpada, tako što će formirati sanitarnu deponiju.

– Otpad nizvodno utiče na gradove u Srbiji i BiH kroz koje Lim protiče.Evo ovdje na međudržanom prostoru. U blizini manastira Kumanica, nije samo problem otpada nego i podzemne vode koje predstavljaju ogroman problem i prijete da uruše magistralni put. Navela je Milivojević i apelovala na Vladu Crne Gore da što prije završi regionalnu sanitarnu deponiju. Jer je, kako je naglsila stanje više nego kritično.

– Ova inicijativa služi da ukažemo na sporu reakciju insutitucija i sa jedne i sa druge strane granice. Kazala je Milivojević.

– Najveća količina otpada rijekom ide u Srbiju iz Bijelog Polja, pa iz Berana. Tome se mora stati na put- poručio je Mekić.

Istakao je i da su ukazali na međudržavni problem, odnosno na privremeno odlagalište otpada koje se nalazi na granici između Crne Gore i Srbije, koje treba pod hitno zatvoriti.

– Problem je ogroman. To privremno odlagalište otpada samo što se zajedno sa magistralnim putem koji vodi prema Prijepolju, nije sručilo u Lim. Ako se to desi to će biti ekološka katastrofa međunarodnih razmjera. Tražimo da se ovaj problem triješi i deponija zatvori, jer se ne može nalaziti na granici između dvije država. Rekao je Mekić i apelovao na lokalnu vlast da što prije nađe drugu lokaciju za odlaganje komunalnog otpada jer su, kako je istakao. Sadašnjim stanjem u Kumanici ugroženi životi ljudi koji prolaze magistralom.

Inače, na loakciji privremnog odlagališta otpada za opštinu Bijelo Polje, već godina dolazi do ulegnuća trase magistralnog puta.

Izvor: Dan

Novinar: Milovan Novović