Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

SLAB ROD VOĆA U BIJELOM POLJU

SLAB ROD VOĆA U BIJELOM POLJU

Slab ili nikakav rod voća koji je pogodio Crnu Goru neće imati značajnijeg uticaja na domaće tržište, ali hoće na voćare koji od toga žive. Mnogi neće moći povratiti novac koji su uložili, niti napraviti sokove i rakiju. Uzrok su duge kiše pa poljoprivredni proizvođači ističu da je rješenje u agrotehničkoj zaštiti i u zasadu novih sorta voća.

Umjesto desetine tona jabuka kao i prošle godine, bjelopoljski voćar Bato Radević nije ubrao nijednu.

“Baš iznenađujuća godina, posebno u našem kraju. Svaku proceduru sam uradio, pripremu za godinu, ali godina je učinila svoje i mraz, tako da ništa nije bilo od voća”, kazao je voćar Milo Bato Radević.

Radević nije ništa ubrao ni u voćnjacima aronije, trešnje, dunje, kruške, šljive i oraha. Posjekao je i malinjak.

“Prihoda nije bilo što se tiče voća, a rashoda kao i svake godine. Ove godine je skroz bio minus, ali eto sreća bavim se još sa dva biznisa, pa mogu da izdržim i istrpim što sam imao minus ove godine”, kaže Radević.

Ipak, oni voćari koji žive od tog posla, teško će izdržati. Slab ili nikakav rod voća bio je u čitavoj Crnoj Gori, a posebno na sjeveru.

“Razlog svemu tome je što smo imali izuzetno kišno proljeće i to u periodu kada su voćke bile u feno fazi kada je najintenzivnije oprašivanje, tako da oprašivači, odnosno insekti nisu mogli kvalitetno odraditi oprašivanje voća. Drugi razlog jeste to što vlažno vrijeme i temperature koje su bile u tom periodu su izuzetno povoljne za razvoj patogena. Hemijska zaštita voća nije mogla kvalitetno biti odrađena zbog učestalih padavina. Posle tog kišnog proljeća imali smo sušno ljeto i tokom ljeta više puta bila su bile padavine grada”. Kazala je iz Ministarstva poljoprivrede, Vesna Tončić.

Slična situacija je bila i u centralnom dijelu Crne Gore. Ipak najveći voćnjak u Crnoj Gori koji se nalazi u Nikšićkoj Župi uspio je da sačuva rod. A njihov vlasnik objašnjava kako.

“Blagovremeno i preventivno na pravi način zaštitili naš voćnjak. Što se tiče infrastrukture naš je voćnjak podignut po najsavremenijim standardima, tako da je na kompletnoj svojoj površini podignuta protivgradna mreža, tako što se tiče i vremenskih neprilika bili zaštićeni”. Ističe Milan Golubović, vlasnik najvećeg voćnjaka u Crnoj Gori.

Direktor Biotehničkog centra u Bijelom Polju, Dejan Zejak rješenje vidi i u izboru sorta voća.

“Moramo inovirati proizvodnju voća, moramo dati više agrotehnike i moramo uvesti novi sortimet. Iz novih sortnih osobina da kasnije cvjeta ona je dala u tim svojim zasadima ona je dala određeni rod, iako je bio mraz, iako je bio grad”, kazao je Dejan Zejak, direktor Biotehničkog centra u Bijelom Polju.

Golubović i Zejak su saglasni da nedostatak voća neće uticati na crnogorsko tržište koje se uglavnom oslanja na uvoz, pa da od toga zavisi i cijena. Ipak hoće uticati na voćare pa zbog toga sagovornik sa početka priče poručuje:

“Svaka vrsta pomoći je jako potrebna.”

Izvor: TV Vijesti

Novinarka: Alisa Hajdarpašić

https://fb.watch/n8jKmFB6Mr/