Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

PLANIRAJU GRADNJU NA NENASELJENOM PODRUČJU – SOLARNA ELEKTRANA NA OKO 505 HEKTARA

PLANIRAJU GRADNJU NA NENASELJENOM PODRUČJU – SOLARNA ELEKTRANA NA OKO 505 HEKTARA

Preduzeće EE Korita planira da u Bijelom Polju, na lokaciji u mjestu Korita, izgradi solarnu elektranu koja će se prostirati na oko 505 hektara.

Predviđena je izgradnja panela, odnosno elektrane ukupne instalisane snage 280 MNJp (DC strana), odnosno 240 KVA (AC strana). Investitor je Agenciji za zaštitu životne sredine odnio zahtjev za odlučivanje o potrebi izrade Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu.

– Planirano je da se u cilju priklučenje solarne elektrane na postojeću prenosnu 400 kv mrežu na lokaciji buduće solarne elektrane izgradi 35/400 kv trafostanica i da se dalje 400 kV dalekovodom priključi na 400 kv infrastrukturu Crnogorskog elektrodistributivnog sistema.

Predloženo je da trafostanica solarne elektrane bude kapaciteta 300 MNJ, a ukupna očekivana proizvodnja električne energije je 331.306 GNJh godišnje – navodi se u rješenju projekta.

U dokumentu se vidi i da lokacija projekta obuhvata nenaseljen prostor. Kako je utvrđeno urbanističko – tehničkim uslovima, radi se o prostoru koji je u vlasništvu Farme-Moravac iz Bijelog Polja. Lokaciju čini većim dijelom pašnjak, a planiranino je da buduća solarna elektrana zahvata oko 505 hektara.

Izvor: Dan

Novinar: Milovan Novović