Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

DUŠKO KNEŽEVIĆ TRAŽI POSAO KOD JAKOVA MILATOVIĆA?

DUŠKO KNEŽEVIĆ TRAŽI POSAO KOD JAKOVA MILATOVIĆA?

Knežević se prijavio za mjesto savjetnika predsjednika države za strane investicije, ali, prema našim saznanjima, još nije dobio odgovor iz Milatovićevog kabineta.

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević, koji je trenutno u izbjeglištvu u Londonu, prijavio se na javni konkurs za savjetnika koji je raspisao predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, saznaje “Dan” iz pouzdanih izvora.

Knežević se prijavio za mjesto savjetnika predsjednika države za strane investicije, ali, prema našim saznanjima. Još nije dobio odgovor iz Milatovićevog kabineta.

Prema tvrdnjama crnogorskog predsjednika, na ovaj javni poziv prijavilo se preko hiljadu zainteresovanih.

“Dan” je Kabinetu predsjednika države poslao pitanja u vezi sa prijavom Duška Kneževića, ali od četvrtka do sinoć nismo dobili nikakav odgovor. Ni Knežević nam nije odgovorio na pitanja, a, prema našim saznanjima, u prijavi je napisao da bi posao obavljao bez nadoknade, volonterski, navodeći veliki broj razloga zbog kojih bi baš on trebao da bude Milatovićev savjetnik.

Knežević u prijavi za posao podsjeća Milatovića da mu je zbog konfrontacije sa Milom Đukanovićem, kako je naveo, nanesena ogromna materijalna šteta, da je sva imovina Atlas grupe zamrznuta i uništena, da su ugašene dvije banke. A 1.000 zaposlenih ostalo bez posla. Podsjeća i da je pokrenut međunarodni arbitražni postupak, sa odštetnim zahtjevom od 500 miliona eura.

Veliki broj profesija ne odgovara potrebama predsjednika

Predsjednik države je nedavno rekao da je od šest angažovanih savjetnika tri imenovao iz javnog konkursa. On je kazao da je za savjetnike imenovao “šest sjajnih profesionalaca” i da će u narednom periodu angažovati još četiri.

– Prva stvar je da sam imenovao šest profesionalaca koji nijesu članovi Pokreta Evropa sad. To je različita praksa od onoga što smo imali u prethodnom periodu, gdje je predsjednik savjetnike birao uglavnom iz redova svoje partije. To apsolutno nije bio način na koji sam birao svoje prve savjetnike i time sam dodatno pokazao novu praksu. Rekao je Milatović za TV Vijesti.

On je podsjetio da je javno pozvao ljude da se prijave za poziciju savjetnika.

– Moji saradnici su prošli kroz listu prijavljenih. Važno je naglasiti da od preko hiljadu prijavljenih jedan veliki broj profesija po sistematizaciji ne odgovara potrebama predsjednika. Naglasio je Milatović.

Knežević novog predsjednika države podsjeća i na svoj međunarodni biznis i djelovanje, posebno kroz “Klinton globalnu inicijativu”, i da je prijatelj sa kraljevskom familijom iz Abu Dabija. Kako je istakao, šeik Haza bin Zajed al Nahjan je bio partner u izgradnji Atlas kapital centra u Podgorici. Koji predstavlja jednu od najvećih investicija u Crnoj Gori i plod je saradnje Atlas grupe. Kao domaćeg investitora, i Abu Dabi kapital grup iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Knežević je u prijavi za posao naveo i da je posredovao da kanadski biznismen Piter Mank bude jedan od značajnih investitora i uloži u izgradnju Porto Montenegra. Učestvovao je i oko investicija azerbejdžanske kompanije SOCAR u Portonovi.

Inače, predsjednik Crne Gore ima pravo na deset savjetnika. A do sada ih je imenovao šest. Za savjetnicu za spoljnu politiku imenovana je Marija Lakić Barfus, savjetnica za politički sistem i unutrašnju politiku je Biljana Papović, savjetnik za pravna pitanja Ivan Šikmanović, za bezbjednost i odbranu Dejan Vukšić, za ekonomiju i ekonomsku diplomatiju Mladen Grgić. Dok je savjetnik za regionalni razvoj Aleksandar Stijović.

Lakić Barfus je karijerni diplomata i bila je, između ostalog, generalna direktorica za NATO i politiku bezbjednosti pri Ministarstvu vanjskih poslova. Papović je doskoro bila zamjenica izvršnog direktora NVO Centar za demokratsku tranziciju (CDT). A Šikmanović je bio savjetnik za pravna pitanja bivšeg premijera Zdravka Krivokapića. Vukšić je bivši šef Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i doskorašnji lider Demohrišćanskog pokreta (DHP), Grgić je do marta bio na čelu Agencije za investicije Crne Gore. Dok je Stijović bio ministar poljoprivrede u Krivokapićevoj vladi.

Izvor: Dan