Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

LOVAČKA ORGANIZACIJA BIJELO POLJE: OPASNOST OD AFRIČKE KUGE

LOVAČKA ORGANIZACIJA BIJELO POLJE: OPASNOST OD AFRIČKE KUGE

Ovim putem želimo da upoznamo članove Lovačke organizacije sa visokim rizikom od pojave afričke kuge svinja u Crnoj Gori.

Afrička kuga je zarazna bolest svinja koja se pojavila u zemljama okruženja. A od skoro je prisutna i u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

U pomenutim zemljama kao i u Srbiji, Sjevernoj Mekedoniji, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Grčkoj i velikom broju ostalih zemalja Evrope ova zarazna bolest cirkuliše kako među domaćim tako i kod divljih svinja.

S obzirom na brzinu širenja bolesti, epidemiološke procjene su da postoji visok rizik od pojave bolesti i na teritoriji Crne Gore u narednom periodu.

Ova bolest se ne prenosi na ljude, međutim od velikog je značaja sa ekonomskog stanovišta jer je širenje na gazdinstva i smrtnost životinja u slučaju kontakta izuzetno visoka i iznosi gotovo 100%.

S obzirom na to moraju se preduzeti potrebne mjere u cilju ranog odkrivanja i suzbijanja bolesti. Od krucijalnog značaja je da se pojača pasivni nadzor divljih svinja na ovo oboljenje.

Pasivni nadzor podrazumijeva obaveznu prijavu Lovačkoj organizaciji. Lkalnoj veterinarskoj ambulanti ili nadležnom veterinarskom inspektoru svako uginuće divlje svinje kao i pronalaska leša uginule divlje svinje, nastalog kao posledica saobraćajnih nezgoda.

U slučaju pronalaska i prijave leša uginule divlje svinje lice. Koje je prijavilo sleduje novčana nagrada u iznosu od 40 eura.

Imajući u vidu veliku odpornost virusa i ljudski faktor kao jedan od glavnih vidova prenošenja ove bolesti od velike važnosti je poštovanje. I pridržavanje biosigurnosnih mjera i principa prilikom lova.

Podsjećamo da su strogo zabranjene bilo kakve aktivnosti oko prihrane divljači. Bez saglasnosti Lovačke organizacije.

LO Bijelo Polje