Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

PREDSTAVLJENA JOKSIMOVIĆEVA ZBIRKA “NAJTEŽI DAN U VOJSCI”

PREDSTAVLJENA JOKSIMOVIĆEVA ZBIRKA “NAJTEŽI DAN U VOJSCI”

Nove priče Miladina Joksimovića sabrane u zbirci “Najteži dan u vojsci”. Pisane su skladnim i razumljivim stilom i odgovaraju svima bez obzira na nivo obrazovanja. Autoru je bio cilj da sagovornika nasmije i da priču otrgne od zaborava, kazao je književnik Velizar Zejak predstavljajući novu Joksimovićevu knjigu.

“Autor je vješto koristio naivnost aktera u nekim od svojih priča. A onda je na još vještiji način prepriča i prilagodi čitaocu na taj način da ista, iako je pisac u njoj dodao svoje zaprške,bude interesantna i spremna za zasmijavanje sledećih sagovornika. Što se price tiče,ona u ovakvom obliku,kakvu je Miladin obradio,za čitaoca je prikladna i dušu razgali. Šta zanima Miladina iz Gorica što će taj neko “otresati ušima”i što će drugi na njega prstom pokazivati”. Istakao je Zejak.

Joksimović u svom kratkom i konciznom književnom zamahu skida prašinu sa davno zaboravljenih običaja,moralnih porodičnih i prijateljskih postulate, ali istovremeno dotiče i pojedine teme poput ženidbe,odnosa taste i zeta,kumstvo, popravljanje nedovoljnih ocjena koje su podjednako savremene koliko su i univerzalne,ili,preciznije rečeno vanvremenske,saopštila je prof. Milena Joksimović.

Ona je istakla glavni sloj autorovog knjževnog mozaika. Koji ujedno i početni i završni. A koji je ujedno i početni i završni. A koji svakoj od priča u djelu “Najteži dan u vojsci” daje prepoznatljivu notu ovog,sada već i svestranog knjževnika-humor,kazala je Josimović.

Autor knjige zahvaljujući se publici koja je ispunila galerijski prostor Centa za kulturu kazao je da on nije pisao već zapisivao price te da su mnogi njegovi junaci,napustivši ovozemaljski život,ostali da žive u njegovoj zbirci. U kojoj se kroz njihove orginalne rečenice može “čuti” i njihov glas.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore