Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

CENTRI ZA SOCIJALNI RAD OTKRILI 102 SLUČAJA NASILJA NAD DJECOM

CENTRI ZA SOCIJALNI RAD OTKRILI 102 SLUČAJA NASILJA NAD DJECOM

Nacionalna SOS linija za žrtve nasilja je u prošloj godini prmila 3.289 poziva

Centri za socijalni rad su u toku 2022. godine evidentirali 102 slučaja nasilja nad djecom, konstatovano je u izvještaju o radu Ministarstva rada i socijalnog staranja, uz napomenu da lani nije prijavljen nijedan slučaj seksualnog nasilja nad djecom. Prema dostupnim podacima, najviše je bilo slučajeva vršnjačkog nasilja. Iz resornog ministarstva navode da u kontinuitetu rade na unapređenju politika, mjera i aktivnosti koje se odnose na zaštitu djece i mladih. Naglašavaju da je u toku 2022. godine započeta izrada Strategije o deinstitucionalizaciji, a podšku pri izradi tog dokumenta pružaju eksperti angažovani uz pomoć Kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori.

– Ova strategija će unaprijediti oblast alternativne zaštite djece bez roditeljskog staranja, a izrađuje se po prvi put – napominju iz ministarstva.

U 2022. godini usvojen je Zakon o privremenom izdržavanju djece, čiji nacrt je pripremio Ženski klub Skupštine Crne Gore. Ministarstvo rada i socijalnog staranja je u novembru 2022. godine donijelo Pravilnik o obrascu zahtjeva za ostvarivanje prava na privremeno izdržavanje djece. Iz tog ministarstva podsjećaju da je programom rada Vlade za 2023. godinu predviđeno donošenje Zakona o psihološkoj djelatnosti.

Skloništa nemaju pune kapacitete

U izvještaju ministarstva se navodi da postoji preporuka struke da svaki region ima svoje sklonište za žrtve nasilja.

– Preporuka je da su skloništa dostupna u svakom regionu države i da jedno porodično mjesto (1 odrasla osoba plus 1 do 2 mjesta za djecu) bude dostupno na svakih 10. 000 stanovnika, uz napomenu da stvaran broj kreveta treba da se zasniva na realnim potrebama. Prema pomenutim standardima, s obzirom na to da Crna Gora broji nešto više od 622 hiljade ljudi. Potrebna su barem 62 kreveta u skloništima za žrtve rodno zasnovanog nasilja nad ženama. Crna Gora trenutno ima tri skloništa za žrtve nasilja i jedan privremeni smještaj do sedam dana, sa ukupno 47 kreveta. Što znači da trenutno nedostaje 15 kreveta, odnosno 24 odsto smještajnog kapaciteta – ukazali su iz ministarstva.

S obzirom na ove podatke, ocijenjeno je da Crna Gora nije dostigla standarde propisane Istanbulskom konvencijom po pitanju skloništa.

– Ministarstvo rada i socijalnog staranja je tokom 2022. godine radilo na Nacrtu zakona o psihološkoj djelatnosti kojim će se urediti oblast pružanja psiholoških usluga. Nakon usvajanja ovog zakona korisnici će dobijati blagovremenu i adekvatnu stručnu podršku u oblasti zaštite mentalnog zdravlja. Što će spriječiti uvećanje troškova za liječenje posljedica neadekvatnih tretmana. Ističu iz ministarstva.

Naglašavaju da je u toku reforma socijalne i dječije zaštite. Koja je postupak odgovora na slučajeve nasilja u porodici i nasilja nad ženama uredila kroz postupak vođenja slučaja, čime se stvorila potreba da se donese novi Protokol o postupanju, prevenciji i zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Ministarstvo rada i socijalnog staranja je, shodno preuzetim obavezama iz Akcionog plana za pregovaračkog poglavlja 23, sprovelo aktivnosti na uspostavljanju jedinstvene i besplatne SOS linije za žrtve nasilja u porodici. Nacionalna SOS linija za žrtve nasilja je u prošloj godini prmila 3. 289 poziva.

Izvor: Dan