Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

SUD PONIŠTIO ODLUKU O PRODAJI VUNARSKOG KOMBINATA

SUD PONIŠTIO ODLUKU O PRODAJI VUNARSKOG KOMBINATA

Sutkinja Privrednog suda Crne Gore Nataša Bošković proglasila je ništavnim Ugovor o kupoprodaji UZZ br. 224/2017 zaključen dana 24. 07. 2017. Godine pred notarom Biljanom Konatar iz Bijelog Polja. Između prodavca AD “Vunko” u stečaju Bijelo Polje i Grupe pravnih lica Konzorcijum Dulovic-DOO Mojkovac i “Bravera” DOO Bijelo Polje, kao kupac u dijelu Ugovora gdje je upisana zabilježba restitucije po zahtjevu tužioca II reda na suvlasnickom idealnom dijelu od 92825/94673 kat. Parcele br. 8/1 za povrsinu od 2ha 35 ari.

Time je ispravljena velika nepravda te nepoštovanje prava i pravnih procedura, saopštio je predsjednik Udruzenja za vraćanje i zaštiitu privatne svojine Opstine Bijelo Polje Branko Hajduković. Čiju žalbu je Privredni sud ocijenio opravdanom.

On svoje tvrdnje potkrepljuje djelovima Presude u kojoj se kaže da Sud utvrđuje da je ništavan Anex unaprijed navedenog ugovora UZZ br. 224/2017. 2/2021 zaključen dana 16. 12. 2021. Godine pred notarkom Biljanom Konatar iz Bijelog Polja između zastupnika AD “Vunko” BP i Grupe pravnih lica-Konzorcijum “Dulovic” DOO Mojkovac, DOO “Bravera” BP, u članu 2-VI izjave za knjiženje u djelu u kome se konstatuje da je prodavac saglasan da se na osnovu ovog ugovora. Kupci mogu uknjžiti u katastarskom operatu sa pravom susvojine u obimu prava od po 1/2 na cjelokupnoj imovini prodavca.

Odbija se kao neosnovan tužbeni zahtjev kojim je traženo da se utvrdi da su naprijed navedeni ugovor i naprijed navedeni Anex ništaavni i u preostalom dijelu. Svaka stranka snosi svoje troskove postupka,navodi se u presudi.

SUD PONIŠTIO ODLUKU O PRODAJI VUNARSKOG KOMBINATA

Hajduković podsjeća da je postupak trajao još iz vremena donošenja Zakona o povraćaju izgubljenih prava i nadoknade a inteziviram 2017. Godine, kada su, navedeni privredni subjekti. Na nezakonit način za bagatelnu naknadu kupili imovinu u koju je od 2000 do 3000 radnika nekadasnjeg privrednog giganta “Vunarskog kombinata”, obezbjeđivalo egzistenciju.

“Takav kupoprodajni ugovor nije htio da ovjeri ni jedan bjelopoljski notar da bi to na kraju učinila notarka Biljana Konatar nakon uticaja tadasnjeg ministra finasija Radoja Žugica. Nezakonitost cijelog postupka potvrdjuje se kroz nepoštovanje čl. 32 stav 5. Zakona o povraćaju izgubljenih imovinskih prava i naknade. Svaki ugovor o prometu imovine koja je predmet zabilježbe (restitucije) smatra se ništavnim na čemu se i zasniva presuda Privrednog suda, istakao je Hajduković.

Udruženje se zahvaljuje sudinici Bošković na stručnosti i hrabrosti. Jer je ovo, koliko smo upoznati, prva presuda ovakve vrste na sjeveru, poručili su iz Udruženja.

Piše: Vukoman Kljajević