Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

BOLNIH 19 GODINA OD STRADANJA 12 ĐAKA IZ BUGARSKE

BOLNIH 19 GODINA OD STRADANJA 12 ĐAKA IZ BUGARSKE

Predstavnici porodica Bugarske djece stradale u kanjonu Lima, u mjestu Gostun 2004. Godine, kao i predstavnici Opštine Bijelo Polje juče su položili cvijeće na spomenik “12 ruža” obilježavajući godišnjicu smrti 12 đaka. Nakon toga položeno je i cvijeće na spomenik u gradskom parku u znak sjećanja na stradale u željezničkoj nesreći na Bioču.

Venceslav Eftimov, otac Antoane koja je život izgubila u talasima Lima. Kaže da je u Bijelo Polje došao sa suprugom Milenom i da ni nakon 19 godina niko od njih ne može da zaboravi sve ono što je bjelopoljska opština uradila da spasi njihovu djecu.

Ne možemo da vjerujemo da je prošlo već 19 godina. Sve je pršlo kao tren, kao jedna sekunda. A bol je i dalje velika. Žalimo i žalićemo vječno-kazao je on, dodajući da izražavaju zahvalnost opštini Bijelo Polje za svu pomoć koju im je ukazala te tragične večeri, čineći sve da se spasi što veći broj djece.

– Nikada nećemo moći da se odužimo za sve ono što su Bjelopoljci uradili za bugarski narod-rekao je Eftimov, dodajući da su odnosi između dva grada čvrsti i prijateljski, te da će oni takvi ostati zauvijek.

Eftimov ističe da je svaki dolazak u Bijelo Polje jako bolan i tužan.

– Svake godine dolazimo u Bijelo Polje koje nam je priraslo srcu sa nadom da vidim nešto dobro, a tu dobrotu vidim na licima naših prijatelja kojima sam neizmjerno zahvalan. Nikad neću zaboraviti dane nakon tragedije kada sam sa Bjelopoljcima tražio moju kćerku u talasima rijeke. Neću zaboraviti saosjećajnost kada sam je našao i tugu koja je vladala. Istakao je Eftimov.

Među onima koji su iz Bugarske došli u Bijelo Polje bio je i sedamnaestogodišnji Martin Pantelejev, koji je rođen nakon stradanja svoje setre Svetoslave kao i godinu dana mlađa Ilina Nikolov. Koja je takođe rođena nakon što je izgubila svoju setru Loru. Kažu da su prvi put u Bijelom Polju i da su veoma tužni.

Podsjetimo, nesreća se dogodila u predvečerje 4. Aprila, u mjestu Gostun, na dijelu magistralnog puta Bijelo Polje -Prijepolje, nakon što je autobus u kojem je bilo 48 učenika iz Bugarske, uzrasta od 13 do 17 godina, i njihovih nastavnika vraćajući se sa ekskurzije iz Dubrovnika, iz nepoznatih razloga skrenuo sa magistrale i sunovratio se u nabujale vode Lima. Živote je izgubilo 12 đaka. Stanovnici Bijelog Polja odmah su pohitali u pomoć i nesebično se trudili da iz talasa Lima spasu djecu i njihove nastavnike.

Prijateljestvo Bijelog Polja i Svištova

Podsjećajući na potresni događaj,predsjendik Opštine Petar Smolović kazao je da se Bjelopoljci i danas sa tugom sjećaju tragičnog 4. Aprila 2004. Godine, i da dijele bol na porodicama nastradalih.

– I nakon 19 godina mi se sa dubokim emocijama sjećamo te noći i dana. Kada su i brojni građani Bijelog Polja uskočili u nabujali Lim i rizikovali svoje živote da bi spasili tu djecu. Rekao je Smolović.

On je istakao da je ta velika tragedija ujedinila i produbila bratske i prijateljske odnose sa Republikom Bugarskom i gradom Svištovom.

– Taj nemili događaj dodatno je produbio prijateljstvo Crne Gore i Bugarske, Bijelog Polja i Svištova, od tada se mi posjećujemo, evociramo i gajimo uspomene na tu tragediju, sa željom da se nikada više ne ponovi takva saobraćajna nesreća. Naglasio je Smolović i dodao da će iduće godine. Kad bude dvije decenije od stradanja bugarskih učenika, u saradnji sa Ambasadom Bugarske organizovati svečanu Akademiju.

Izvor: Dan

Novinar: Milovan Novović