Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

MEĐUNARODNI DAN POTROŠAČKIH PRAVA: INTERNET TRGOVINE NEDOVOLJNO POŠTUJU POTROŠAČKA PRAVA

MEĐUNARODNI DAN POTROŠAČKIH PRAVA: INTERNET TRGOVINE NEDOVOLJNO POŠTUJU POTROŠAČKA PRAVA

Međunarodni dan zaštite prava potrošača prvi put je obilježen 15. marta 1983. Godine, kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) usvojila smjernice za zaštitu potrošača kojim su potrošačka prava podignuta na nivo međunarodnog priznanja i legitimiteta. Jednako priznata od razvijenih i od zemalja u razvoju.

Međutim, ona se i dalje u mnogim zemljama osporavaju i ograničavaju od vlada, proizvođača i moćnih interesnih struktura, pa je današnji dan prilika da se uputi apel za efikasniju, sveobuhvatniju i kvalitetniju zaštitu i promociju potrošačkih prava.

NVO MMNE je kroz projekat ,,POŠTUJTE SVOJ NOVAC” kroz mnogobrojne aktivnosti građanima sjevera Crne Gore pružila sve neophodne informacije o potrošačkim pravima. Osim toga sprovedeno je i istraživanje na uzorku od 200 ispitanika u opštinama Bijelo Polje, Berane, Mojkovac i Kolašin kroz koje je su zabilježeni interesantni podaci. Skoro 77% ispitanika je upoznato sa svojim potrošačkim pravima, dok 23% ispitanika još uvijek ne zna koja su njihova prava. Skoro 53% ispitanika je stava da su informacije o pravima potrošača nedostupne. I da čak 81% anketiranih nikada nijesu pokušali da ostvare svoje potrošačko pravo.

Predsjednik NVO MMNE Željko Đukić ističe da su potrošačka prava posebno ugrožena prilikom online trgovine, s obzirom da je veoma mali broj tih prodavnica registrovan I da djeluju u sivoj zoni. “Prema analiziranom uzorku, 91% ispitanika je već kupovalo na internetu, i 76 % je upoznato sa konceptom same trgovine. Istraživanje je pokazalo da se često dešava da poručeni proizvod ne ispunjava očekivanja pa poručilac želi povraćaj, od 200 ispitanika 57% njih nikada nije vratilo proizvod dok 43% ispitanika je vraćalo proizvod iz razloga što ne odgovara opisu koji je bio predstavljen. Plaćanje prilikom online kupovine je i dalje diskutabilna tema, pa se kupci ipak opredjeljuju za plaćanje prilkom dostave. I to u procentu od 78%. Nedostatak vremena je najčešći razlog zbog kojeg se kupuje online. A ono što dominira pri online kupovini su: odjeća, obuća i nakit” kazao je Đukić.

Dodao je da žele da ukažu na nizak stepen odgovonostni među trgovcima. Ali i nedovoljnu informisanost potrošača o njihovim pravima.

Đukić je kazao da su i 2021 godine sproveli istraživanje koje je pokazalo da naši građani nijesu upoznati sa svojim pravima, niti koriste svoja potrošačka prava.

“Podsjećam da smokroz to istraživanje došli do podataka da provajderi usluga odnosno trgovine, osiguranja. Telektrokomunikacioni provajderi takođe ne poštuju potrošačka prava i zloupotrebljavaju neinformisanost i neznanje građana o svojim potrošačkim pravima.

„Svaki građanin Crne Gore se u nekom trenutku našao u ulozi potrošača – prilikom kupovine hrane, električnih aparata, odjeće, planiranja putovanja. Potrošač očekuje da dobra koju kupuje, odnosno usluge koje nabavlja imaju određeni kvalitet. Koji uključuje pogodnost upotrebe dobara i efikasnost usluge, ispravnost, sigurnost, pouzdanost. Samim tim, preduslovi za ostvarivanje svih potrošačkih prava su prava potrošača na informisnost, raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor. I zaštitu od nepoštene reklame. Ili oznaka na proizvodima koje mogu da dovedu u zabludu i prava na obrazovanje potrošača, sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan, i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o osnovnim pravima i odgovornostima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvariti“. Rekao je Željko Đukić, predsjednik NVO MMNE.

NVO MMNE će i u narednom periodu nastaviti sa sličnim kampanjama u cilju sticanja dobre normativne uređenosti potrošačkih prava.