Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

ČUVAJU I PROMOVIŠU FOLKLORNU TRADICIJU I KULTURNU BAŠTINU

ČUVAJU I PROMOVIŠU FOLKLORNU TRADICIJU I KULTURNU BAŠTINU

Kulturnoumjetničko društvo “Tekstilac” iz Bijelog Polja svojim kvalitetom, odnosom prema tradiciji i kulturnom nasljeđu Crne Gore, zavređuje veliku pažnju ne samo crnogorske kulturne scene već i mnogo šire. To je KUD “Tekstilac” mnogo puta potvrdilo uspješnim nastupima širom Evrope i mnogobrojnim nagradama i priznanjima na festivalima folklora.

– Društvo je osnovano 12. juna 1964. Godine u okvipy Bunarskog kombinata iz Bijelog Polja, a 2002. Ggodine postaje dio JU Centar za kulturu “Vojislav Bulatović Strunjo”, kao zasebna organizaciona jedinica. Kulturno umjetničko društvo danas čini preko 300 zaljubljenika folklora, kojisponosom i predanošću čuvaju, njeguju i unapređuju kultunu baštinu i tradiciju koja im je ostavljena u nasljeđe. Kaže Emir Mehonjić, “alfa i omega” KUD-a.”Tekstilac”.

Članovi su podijeljeni u osam uzrasnih kategorija, od čega dvije čine djeca uzrasta od 7 do 10 godina, dvije uzrasta od 10 do 14 godina, zatim rekreativna kategorija,Dječji reprezentativni ansambl i Prvi ansambl.

– Na repertoaru imamo 20 umjetničkih koreogrfija, a zastupljene su igre svih

naroda Jugoslavije, i svaku koreografiju prati originalna narodna nošnja. Sve koreografije koje se nalaze na našem repertoaru imaju poseban značaj i za članove društva i za publiku, jer prodiru u dušu i bude posebne emocije. KUD ima i svoj orkestar koji igrače prati na svim probama i nastupima-kaže rukovodilac društva Mehonjić koji je i predsjednik Udruženja folklornih ansambala Sjeverne regije.

– Glavni cilj “Tekstilca” je unapređivanje kulturno-umjetničkog stvaralaštva i očuvanje ne samo bjelopoljske, već i celokupne crnogorske baštine. Svjesni odgovornosti koju nosimo zarad budućih generacija, trudimo se da na svim nastupima domaćoj, stranoj i stručnoj javnosti, na što kvalitetniji način autentično predstavimo crnogorske tradicionalne vrijednosti. Takođe, misija KUD-a je, između ostalog, i da sakuplja, obrađuje i otrgne od zaborava naše narodno igračko, pjevačko i muzičko blago, te da na umjetnički način izvodimo igre i interpretiramo pjesme svih naroda Crne Gore i bivše Jugoslavije, te da ih popularišemo i prezentujemo u zemlji i inostranstvu.

Jedna od vizija KUD “Tekstilac” je edukacija mladih generacija o folklornoj i tradiciji uopšte, te vraćanje pravim umjetničkim vrijednostima, koje se između ostalog, ogledaju i učuvanju tradicionalne kulture, jer njenim poznavanjem i čuvanjem, njeguje se i od zaborava čuva kulturna baština. Dodaje Mehonjić, dodajući da su godinama pravi ambasadori Bijelog Polja i Crne Gore.

Pored navedenog KUD “Tekstilac” omogućava svim zainteresovanima, bez obzira na godine, da se kreativno izražavaju i razvijaju svoj folklorni talenat.

– KUD “Tekstilac” zajedno sa kulturno-umjetničkim društvima “Vrelo Ibra” iz Rožaja, “Mijat Mašković” iz Kolašina i “Boka” iz Tivta, jedan je od osnivača Udruženja folklornih ansambala Crne Gore, kome su početkom prošle godine pristupila i kulturno umjetnička društva Sjeverne regije. Međusobnom saradnjom crnogorskih kulturno-umjetničkih društava doprinosimo očuvanju, promovisanju i unapređenju folklora, tradicije i kulturne baštine svih naroda Crne Gore – kaže Mehonjić. “Tekstilac” je, dodaje on dokaz da su folklorni ansambli najbolji reprezenti, običaja, tradicije i kulture svog grada i države. Ipak, napominje Mehonjić, “Tekstilcu” je neophodan odgovarajući prostor koji bi koristilo za svoje aktivnosti u onolikoj mjeri koliko je to potrebno za održavanje proba, odnosno za vježbavanje koreografija i dalje usavršavanje rada.

Pripojeni Centru za kulturu

Milko Kovačević, direktor Centra za kulturu “Vojislav Bulatović Strunjo” pod čijim patronatom djeluje KUD „Tekstilac” kaže

da su folkloraši” odavno postali pravi brend grada na Limu.

– Prije nekoliko godina Centar za kulturu je kao jednu od organizacionih jedinica priključio i KUD „Tekstilac”. Sve ono što

su tokom svoga postojanja uradili za Bijelo Polje je zahtijevalo da oni dobiju ovakav status. To je bio pun pogodak za grad i KUD. Pošto smo za njihovo djelovanje obezbijedili stabilno finansiranje, i omogućili im nesmetan rad u našim prostorijana. Imaju 300 članova i zato sve dobija na punom značaju. „Tekstilac” je brend grada i jedno od najboljih društava i to ne samo u Crnoj Gori. To potvrđuje njihovo učešće i nastupti gdje god da su se pojavili –

istakao je Kovačević.

Bogata tradicija

Mehonjić se osvrnuo i na bogatu tradiciju KUD „Tekstilac“, koje postoji od 1964. godine.

Od osnivanja pa do danas, u arhivu KUD-a „Tekstilac” evidentirano je nekoliko hiljada aktivnih igrača i članova. Tokom svoje duge tradicije „Tekstilac“ je bio učesnik brojnih festivala. Osvojio je brojne nagrade, pohvale i prizna, među kojima i Trećejanuarsku nagradu grada Bijelog polja, na koju smo posebno ponosni. Gostovao je u preko 80 gradova bivše Jugoslavije. A imali smo brojna gostovanja u Njemačkoj, Bugarskoj, Italiji, Švajcarskoj, Turskoj, Luksemburgu i Poljskoj. Kaže Mehonjić, dodajući da je „Tekstilac” svojim nastupima u zemlji i inostranstvu na autentičan način promovisao Bijelo Polje i Crnu Goru, njenu izvornost.

Izvor: Dan

Novinar: Milovan Novović