Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

FONTANA

Čitam ili čitamo da se u Bijelom nam Polju počinje izgradnja gradske fontne.Vidimo da je ograđen dio glavne ulice pored spomenika palim borcima.

Ja koliko znam spomenici se ne dižu onima koji nijesu pali.A da imamo fontanu imamo.U parku naspram spomenika palima.I poznato nam je da ista ne radi.Ali ne znamo koliko je i kome je plaćen rad.I zašto ista ne radi.

FONTANA

Hoće li biti i sa ovom novom isto.Niko se ne buni par dana.

A onda se pojavi vijest da su Englezi uvodeći nam demokratiju i pomažući oslobodioce 1945 godine,pored pobijeih građana srušili i džamiju na mjestu gdje se planira gradnja fontane.I tu zape.

Nije problem što su pobijeni nevini građani.Ima nas previše.Nije prolem ni to što su pobjedici ili komuisti to prihvatili.Problem je što je srušena tada,kako pišu,džamija.

Niko se ne zapita koliko je tada srušeo crkava,manastira,itd.I zašto se niko do danas ne pobuni zbog toga.

Ali postoji opet problem.

Priješjednik opštine Petar odmah uvaži zahtjem Medžlisa i obustavi radove.Dok Arheolozi ne istraže.Mora čovjek.Oprao je noge na iftaru.Treba poštovati sugrađane i njihove običaje.Niko ne reče šta je bilo na tom mjestu prije te džamije.Čija je to bila zemlja.Hoćemo li da istoriju pišemo ood vremena kada nam odgovara ili kada je šta bilo.

Ali zašto isti taj okupanih nogu priješjednik ne pristupi na osvećenje crkve Svetke Petke u Rasovu.Tamo se nije morao izuvati.

Ali se izu.I pokaza da je zauzdan.Da pokaže ko ga uzda,jaše , popušta i zateže dizgine.

Jeste politika je to rekli bi.A šta je obraz u politici.Koliko moraš da budeš niko da ti kući misle da si neko.

I da sam jasan do kraja.

FONTANA

Ja sam za poštovanje svih vjera,nacija,naroda i običaja.Posebno i izričito za poštovanje bogomolja, grobova i grobalja Da su nam sva svetilišta.

Ali kada se svjesno prave razlike pa se na pravoslavom groblju ili crkvi diže zgrada nikome ništa.A sa druge strane vriska.

Kuda nas vodi prekopavanje po grobovima koje su prekopali oni iz 1945 .Hoćemo li da se mirimo ili da i dalje kopamo.Zahvaljujući zauzdanim političaima i kvarnim vernicima.

Miladin Joksimović