Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

BEZ KROVA NAD GLAVOM SKORO 100 BJELOPOLJSKIH PENZIONERA

Do kraja godine dobićemo zgradu na Ribarevinama i tu smjestiti dvanaest naših članova. Prosječna penzija bjelopoljskih penzionera je 229 eura, istakao je Milan Minić.

Na redovnoj Skupštini udruženja penzionera usvojen je izvještaj o radu za protekli period. Razmatran je izvještaj Komisije za kontrolu finansisjkog poslovanja i usvojen program rada za naredni period.

Predsjednik Udruženja penzionera Milan Minić kazao je da su uradili dosta u prethodnom periodu i imali odličnu saradnju sa Savezom penzionera Crne Gore, čiji predsjednik Branko Vešović je prisustvovao sjednici, kao i sa lokalnom upravom, Fondom PIO-Područnim odjeljenjem i Ministarstvom rada i socijalnog staranja.

-Posebno smo u svom radu vodili računa o pitanjima koja su se odnosila na kontinuirano razmatranje. Sagledavanje i rješavanje materijalnog položaja penzionera i na preduzimanje mjera za poboljšanje njihovog ličnog i društvenog standarda. Pomagali smo kroz jednokratna materijalna davanja, nabavku mesa po povoljnim uslovima, u nabavci robe široke potrošnje. Organizovan je i oporavak na moru-kazao je Minić.

Poseban problem za penzionere predstavlja nedostatak krova nad glavom.

-Skoro 100 penzionera nema krov nad glavom. Do kraja godine dobićemo zgradu na Ribarevinama i tu smjestiti dvanaest naših članova. Prosječna penzija bjelopoljskih penzionera je 229 eura-istakao je Minić, dodajući da su. Zahvaljujući jedinstvu svih mjesnih organizacija, rješavali mnoga pitanja, prije svega kad je u pitanju matarijalni i socijalni položaj penzionera.

Omogućiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu

Penzioneri su tražili i da zdravstvena zaštita bude na većem nivou i dostupnija.

-U saradnji sa Savezom penzionera Crne Gore, Fondom PIO, Domom zdravlja u našem gradu i lokalnom upravom. Održaćemo radni sastanak na kom ćemo definisati prava penzionera kad je riječ o ostvarivanju prioritetnih ljekarskih pregleda kod izabranih ljekara. Prisustna je pojava u Domu zdravlja da se ispred ordinacija stvaraju velike gužve, a među onima koji čekaju je najveći broj penzionera.

Oni su prinuđeni satima da čekaju. Zbog toga tražimo da se jednom mjesečno u lokalnim ambulantama većih mjesnih zajednica vrše besplatne kontrole, prije svega krvnog pristiska i šećera u krvi svim zainteresovanim penzionerima-kazao je zamjenik predsjednika Udruženja penzionera Ćemal Mahmutović.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović, prisustvujući Skupštini penzionera zajedno sa predsjednicom SO Nemšom Omerhodzić, pohvalio je njihov rad i obećao punu pomoć u narednom periodu.

Kad je u pitanju program rada za naredni period, zaključak je da u otežanim uslovima privređivanja udruženje stalno mora voditi računa o finanijsko-materijalnom položaju svojih članova i njihovih porodica. Jednoglasan zaključak je da je život penzionera veoma težak.

-S posebnim akcentom na porodice penzionera koje su teško oboljele ili imaju bolesne članove, koji boluju od najtežih bolesti. Problem smo imali nakon što je Fond PIO prekinuo da odbija od penzija dio koji se odnosio na naša jednokratna davanja od po 500 eura. Ta sredstva smo davali onima kojima je to bilo neophodno, s rokom otplate od 60 mjeseci beskamatno. Zato sad penzioneri ta sredstva moraju kod nas da uplaćuju, a mi tražimo model vraćanja pozajmica kroz trajni nalog kod banke- istakao je Minić.

Izvor: Dan

Novinar: Milovan Novović