Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

NAKNADE ZA MAJKE PONOVO NA USTAVNOM SUDU

NAKNADE ZA MAJKE PONOVO NA USTAVNOM SUDU

Ustavni sud danas bi trebalo da odlučuje i o predmetima koje su im dostavili Sudski savjet i Upravni sud u vezi ocjene ustavnosti i zakonitosti pomjeranja starosne granice za odlazak u penziju

Inicijative za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o obeštećenu korisnica naknada po osnovu materinstva danas će biti pred sudijama Ustavnog suda, saznaje “Dan” u ovoj najvišoj sudskoj instanci. Osim naknada za majke, sudije Ustavnog suda danas će na sjednici raspravljati i o ustavnosti i zakonitosti odredbe Zakona o penziono – invalidskom osiguranju (PIO), kojom je pomjerena, odnosno smanjena starosna granica za odlazak u penziju za muškarce na 66, a žene 64 godine života.

Ustavnom sudu su podnijete početkom godine inicijative za ocjenu ustavnosti i zakonitosti naknada za majke, a one su objedinjene u jedan predmet. Kada su u pitanju predmeti u vezi odlaska u penziju, Ustavnom sudu oni su dostavljeni od Sudskog savjeta Crne Gore i Upravnog suda. Upravni sud je dostavio je predmet u vezi odrebe Zakona o PIO kojom se pomjera starosna granica, a povodom upravnog postupka koji se vodi. Naime, dio sudija pokrenuo je upravni spor pred Upravnim sudom zbog pomjeranja starosne granice za penzionisanje, a ovaj sud je zastao sa sporom dok ne dobije izjašnjenje od najviše sudske instance. Međutim, neizvjesno je da li će danas sudije donijeti odluke za ova dva predmeta zbog toga što bi svi morali imati isti stav o njima. U predmetima odlučuje četvoro sudija Budimir Šćepanović, Desanka Lopičić, Milorad Gogić i Miodrag Iličković. Ukoliko neko bude protiv, odluka se ne može donijeti već će se morati čekati popunjavanje upražnjenih mjesta, odnosno ovaj sud bi trebalo da ima još troje sudija, ukupno sedam.

Međutim, Ustavni sud Crne Gore mogao bi početkom septembra ostati i bez kvoruma, jer sudija Miodrag Iličković stiče uslove za starosnu penziju. Ukoliko do 13. septembra, kada Iličković navršava 66 godina, ne bude izabran bar jedan sudija, najviša sudska instanca ostaje sa troje sudija i u blokadi, odnosno sud ne bi mogao da donosi odluke jer ne bi imao kvoruma.

Početkom godine penzionisan je sudija Dragoljub Drašković, a ranije su te uslove stekli Hamdija Šarkinović i Mevlida Muratović.

NAKNADE ZA MAJKE PONOVO NA USTAVNOM SUDU

Kada će nove sudije biti izabarne i to je neizvjesno zbog blokade Skupštine Crne Gore izazvane političkom krizom u zemlji. Za izbor sudija Ustavnog suda potrebna je dvotrećinska većina u prvom, odnosno tropetinska većina glasova poslanika u drugom krugu. Neizvjesno je kada će Ustavni odbor predložiti parlamentu kandidate za sudije, posebno u trenutnoj situaciji političke krize u zemlji.

Podsjetimo, prvi konkurs za izbor sudija Ustavnog suda propao je jer skupštinski Ustavni odbor 15. jula prošle godine nije utvrdio predlog za izbor dvoje sudija najviše sudske instance. Objasnili su da nijedan kandidat nije dobio potrebnu većinu. Da li će na ponovljenom konkursu situacija biti drugačija, ostaje da se vidi u nekom narednom periodu.

Prve isplate naknada u maju

I dok se čeka ishod odluke Ustavnog suda Crne Gore, majke bi prve naknade mogle primiti početkom narednog mjeseca. Prijava za naknade nedavno je završena, a doživotno “obeštećenje” se isplaćuje kao novčano davanje iz državnog budzeta. Ono ima sistemski i trajni karakter, jer traje vremenski neograničeno. Sukcesivno se isplaćuje svakog mjeseca. U fiskalni sistem Crne Gore uvedena je, dakle, trajna budzetska obaveza i budzetski rashod po osnovu isplate posebnih mjesečnih naknada na ime obeštećenja jednoj grupi žena. Obeštećenje ima selektivni karakter, jer se priznaje samo određenoj kategoriji žena. Procjene govore da bi oko 15. 000 žena moglo primati ove naknade.

Izvor: Dan