Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

IDILIČNI PEJZAŽI SELA BISTRICE SA BOGATOM ISTORIJOM

IDILIČNI PEJZAŽI SELA BISTRICE SA BOGATOM ISTORIJOM

Idilični pejzaži sela Bistrice, u dolini istoimene rijeke, kriju bogatu i zanimljivu istoriju. Prva sijalica u čitavom okrugu zasijala je upravo ovdje. Za njom su stigli i prvi radio aparati, pa su mnogi Bjelopoljci dolazili u Bistricu na večerinke da slušaju vijesti. U selu pored rijeke gradile su se brojne vodenice, a uz njih, krajem 19. vijeka i prve kafane (kahve), pa otuda i stari naziv sela – Kahve.

Bistrica je poznata i po dugovječnom čardaku Hasanbegovića, srušenom 70-ih godina prošlog vijeka. Trospratni čardak jedini je uspio da preživi sve bune i ratove jer su u njemu složno živjele dvije porodice različite vjere.

IDILIČNI PEJZAŽI SELA BISTRICE SA BOGATOM ISTORIJOM

Selo Bistrica je udaljeno od Bijelog Polja 16km, a nalazi se na oko 585 mnv. Presijeca ga istoimena rijeka, koja svojim tokom daje atraktivnost selu. Stanovništvo se bavi poljoprivredom i stočarstvom.

Koristeći potencijale rijeke, selo je dobilo električnu energiju mnogo prije samog grada, prije II Svjetskog rata. U toku rata, Italijani uzimaju turbinu, pa centrala prestaje da radi. Iako su je poslije oslobođenja vratili, nije ponovo stavljena u pogon, jer je u to vrijeme grad dobio elektičnu energiju, a samim tim i selo.

Stari most, koji potiče iz 17. vijeka, danas je turistička atrakcija, ali i jedina veza sela sa Bijelim Poljem.

Selo je idealno za odmor i pogodno za aktivnosti poput pješačenja, biciklizma, foto safarija… Moguće je organizovati i smještaj kod domaćina, uz ukusnu hranu, tako da se u selu može boraviti više dana.

Izvor: TO Bijelo Polje